Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τουλάχιστον 137 επιθέσεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στα 137 έφτασαν τα περιστατικά βίας σε ιερούς ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα μας. 

Στο σύνολο βίαιων περιστατικών που κατεγράφησαν σε χώρους θρησκευτικής σημασίας μέσα στο 2015, στην Ορθόδοξη Εκκλησία σημειώθηκε το συντριπτικό ποσοστό των κρουσμάτων φτάνοντας το 94%, ενώ όσον αφορά μουσουλμανικούς χώρους, σημειώθηκαν πέντε περιστατικά, με το ποσοστό να είναι μόλις 3%. Ενα περιστατικό καταγράφηκε για την Καθολική Εκκλησία, ενώ αναντιστοιχία ποσοστού πληθυσμού-περιστατικών υπάρχει μόνο στην περίπτωση της Εβραϊκής Κοινότητας.
Αν και τα συμπεράσματα της Εκθεσης όσον αφορά τις επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους καταλήγουν ότι τα κρούσματα είναι ανάλογα των πληθυσμών, με την πλειοψηφία (Ορθόδοξη Εκκλησία) να παρουσιάζει τα περισσότερα περιστατικά βανδαλισμών και επιθέσεων, στην εβραϊκή κοινότητα, αν και αφορά μόλις το 0,5% του συνόλου του πληθυσμού, οι επιθέσεις μέσα στο 2015 αφορούν το 3% του συνόλου. Το αυξημένο ποσοστό αποδίδεται κυρίως σε πράξεις αντισημιτισμού.
Τα παραπάνω καταγράφονται σε σχετική Εκθεση που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καταγραφή όλων των περιστατικών, 147 στο σύνολο, συνεργάστηκαν τέσσερα υπουργεία (σ.σ.: Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη), αλλά και οι μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες της Ελλάδας που έδωσαν κι αυτές με τη σειρά τους πληροφορίες για κρούσματα που έχουν καταγράψει. Ειδικότερα:
-147 περιστατικά σε βάρος διαφόρων χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος κατεγράφησαν το 2015.
-137 αφορούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία.
-5 τον Μουσουλμανισμό.
-4 τον Ιουδαϊσμό.
-1 την Καθολική Εκκλησία.
Η δημοσιοποίηση της Εκθεσης έχει στόχο, όπως σημειώνεται και στο εισαγωγικό σημείωμα, να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των βανδαλισμών σε θρησκευτικούς χώρους και ειδικότερα στην περίπτωση των μειονοτήτων. Καταγράφονται περιστατικά ανά θρήσκευμα, ενώ για κάθε περίπτωση υπάρχουν πληροφορίες (όπου είναι δυνατόν) για τους δράστες αλλά και για την πορεία της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, όπως και η πηγή πληροφόρησης.
eleftherostypos.gr - Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια