Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κως: Καλούν το 100...μέσω Ρόδου και δεν υπάρχει Τμήμα Τροχαίας - Η αυτοψία του προέδρου της 'Ενωσης Αξιωματικών Ν.Αιγαίου

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας σαφέστατα έχει επιπτώσεις και στην αστυνομία. Πέρα όμως από το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία επιχειρεί να 

αναδείξει αλλά και να συμβάλλει για την επίλυσή τους, η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου.
Για παράδειγμα, στην Κω δεν υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο Άμεσης Δράσης (το γνωστό 100) και οι όποιες κλήσεις λαμβάνονται από το αντίστοιχο κέντρο της Ρόδου!

Επίσης δεν λειτουργεί Τμήμα Τροχαίας, σε ένα νησί όπου «θερίζουν» τα τροχαία ατυχήματα και την ευθύνη και για αυτό το κομμάτι της αστυνόμευσης (μαζί με αρκετά άλλα) έχει το Αστυνομικό Τμήμα Κω! 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θέμης Καλαμάτας πραγματοποίησε περιοδεία στις αρχές του μήνα, στο Βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου όπου είχε συναντήσεις με συναδέλφους του, γνώρισε τα νέα μέλη της Ένωσης και ενημερώθηκε με επιτόπιες επισκέψεις για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών που λειτουργούν σε Κω και Λέρο. Για όλα αυτά τα θέματα ο κ. Καλαμάτας, ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα «ηνία» της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, μίλησε στη «Ροδιακή».
Είστε ήδη ένα χρόνο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου ποια τα θέματα που έχετε θέσει σε προτεραιότητα;

Ανέλαβα στη θέση του προέδρου της Ένωσης με τις εκλογές που έγιναν στις 22 Νοεμβρίου 2015 και μαζί μου από εδώ από τη Ρόδο όπου υπηρετούν είναι ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής και διοικητής στο Τμήμα Τροχαίας κ. Γιώργος Στέργου ως γενικός γραμματέας, ο Αστυνόμος Β΄στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου κ. Κώστας Πανταζής ως ταμίας, και ο Αστυνόμος Β΄από το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου κ. Μανώλης Παπαδάκης ως οργανωτικός γραμματέας, ενώ την νομική υποστήριξη έχει αναλάβει ο κ. Μανώλης Κουτσούκος.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, έκανα μία προσπάθεια να τη διευρύνω, γιατί δυστυχώς είμαστε η μικρότερη ένωση στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τη δυναμική που είχαμε ως μέλη, ήταν μόλις 29 άτομα. Κατευθείαν κατάλαβα μία αδυναμία που προέκυπτε από την αδιαφορία και από τα πολύ λίγα μέλη.

Για παράδειγμα από την Κω ήταν μόνο δύο μέλη γραμμένα!

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά καθώς η συμμετοχή με τις νέες εγγραφές έχει ξεπεράσει τα 65 μέλη!
Σαν Ένωση γράψαμε και την πρώτη μας γυναίκα- μέλος, την κ. Ξένια Κοσολάκη. Έχουμε κάνει την προσπάθειά μας. Δεν είχε μόνο γυναίκα ούτε άντρες είχε!
Εδώ όμως έχουμε το ζήτημα της νησιωτικότητας που για παράδειγμα, πάει ένας αστυνόμος , ένας υπαστυνόμος που φεύγει από την σχολή και τοποθετείται διοικητής. Αυτός ο άνθρωπος είναι μόνος, αβοήθητος με τα προβλήματα.
Στην Κω ας πούμε που ανέκυψαν πάρα πολλά προβλήματα, τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού κλπ, δεν υπάρχουν ούτε οι δομές, ούτε το προσωπικό αλλά ούτε υπήρχαν καν γραμμένα άτομα στην ένωσή μας, να μπορώ να έχω μία εικόνα και μία συνομιλία εκεί για τα προβλήματα κάθε φορά. Για αυτό ξεκίνησα από την Κω, να διαπιστώσω τα προβλήματα, και να τα προτάξουμε στο αρχηγείο για να αλλάξουν αυτά τα πράγματα.

Τι προβλήματα διαπιστώσατε στην Κω;
Το πρώτο είναι ότι δεν έχει τηλεφωνικό κέντρο! Καλεί δηλαδή ο Κώος πολίτης και βγαίνει το κέντρο της Ρόδου!
Ο άνθρωπος δηλαδή που έχει προβλήματα, τον κλέβουν ή οτιδήποτε άλλο καλεί το 100 και βγαίνει η Ρόδος η οποία στη συνέχεια ενημερώνει την αστυνομία στην Κω.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από αυτό. Συναντήθηκα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Γεωργακάκο, όπου είμαστε και καλοί συνεργάτες, και ο οποίος σίγουρα αντιμετώπισε κατά την άποψή μου τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, σε ένα νησί όπου δεν έχει τις δομές.
Αποφασίσαμε λοιπόν να γίνουν προτάσεις και στην συνέχεια προσπάθεια για να υλοποιηθούν, με πρώτη αυτή της δημιουργίας για Κέντρο 100.
Θα επιχειρήσουμε δηλαδή να δώσουμε λύσεις ρεαλιστικές και πάνω στις δομές, λύσεις που θα τις έχουμε προτείνει και θα είναι πάνω στο εφικτό, δεν θα χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά, θα είναι εύκολες λύσεις που δυστυχώς δεν τις σκέφτηκαν.
Λοιπόν το ένα είναι το 100, το άλλο. Στην Κω φαίνεται στα χαρτιά ότι υπάρχει Τμήμα Τροχαίας, ενώ δεν υπάρχει και η όποια αρμοδιότητα ανήκει στο Αστυνομικό Τμήμα! Δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός, δεν υπάρχει τίποτα, οπότε πρέπει να γίνει να λειτουργήσει τμήμα τροχαίας Κω όπως φαίνεται στο αρχηγείο, όπως φαίνεται στα χαρτιά!

Στην Κω όμως υπάρχει και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών. Εκτιμώ ότι ασχοληθήκατε και με αυτό.

Μελετήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών. Αυτό το ζήτημα που πολύ καλά το είδε ως ένα σημείο το αρχηγείο, ο στρατός έκανε πάρα πολλές καλές εγκαταστάσεις, έκανε πραγματικά ένα τέλειο κέντρο με 1800 μετανάστες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι Πακιστανοί και η μικρότερη μερίδα είναι Σύριοι και Άραβες. Έχουν φτιάξει κάποιες δομές στα κτίρια κλπ, υπάρχει και κοινωνικός λειτουργός, έχει κάνει το κράτος κάποιες δομές αλλά από αστυνομικής απόψεως υπάρχει θέμα.
Δηλαδή, το κράτος, αποφάσισε και έρχονται κάποιοι αστυνομικοί με αποσπάσεις για ένα διάστημα και ξαναφεύγουν. Αυτοί έρχονται – φεύγουν, είναι δηλαδή από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, είτε της Αττικής ως επί το πλείστον ή από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις που δηλώνουν, από την ΑΔ Φθιώτιδος, από την Φωκίδα από το Αγρίνιο από οπουδήποτε.
Για το θέμα αυτό θα γίνουν προτάσεις και θα έχουμε επαφές και με άλλους φορείς και αρχές πέρα από την Αστυνομία γιατί το ζήτημα είναι μεγάλο, και αφορά και την τοπική κοινωνία.
Η άποψη της ενώσεως μας είναι αυτό που θέλει και η τοπική κοινωνία, αυτό που θέλει και ο τουρισμός, αυτό που θέλει η ανάπτυξη.
Δηλαδή να μην υπάρχουν στα νησιά Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης, όμως στην παρούσα φάση κρίνουμε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι δομές σε επίπεδο ασφαλείας και διαχείρισης από μόνιμο προσωπικό εκεί και όχι με αποσπασμένους από την Α΄Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου.

Η αστυνομία αντιλαμβάνεται ότι είναι πρόβλημα στην νησιά. Έχουμε 5 hot spot, 2 στον Νότιο Αιγαίο, είναι στο Πυλί της Κω με 1800 μετανάστες και ένα στην Λέρο με 790. Είναι επίσης άλλα τρία στο Βόρειο Αιγαίο.
Τώρα τι συμβαίνει. Την όλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης που δημιουργηθεί την έχει η αστυνομία. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ένα ένας διαφορετικός συντονισμός. Διότι για παράδειγμα στην Κω όταν αρρωστήσει ένας μετανάστης θα επιληφθεί το Τμήμα Ασφαλείας του νησιού. Στην ουσία η ασφάλεια της Κω έχει την ευθύνη, με διοικητή σε βαθμό Αστυνόμο Β', για οτιδήποτε συμβεί, καθώς όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει στο νησί ούτε γραφείο ναρκωτικών, και για όλα αυτά επιλαμβάνεται η ίδια ομάδα αστυνομικών.
Το τμήμα ασφαλείας είναι αυτό που αναλαμβάνει τα πάντα και είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Εμείς επισκεφτήκαμε και είδαμε τις τέλειες εγκαταστάσεις των Κέντρων Υποδοχής, υπήρξαν κάποιες δομές σίγουρα αλλά οι δομές αυτές δεν βοηθάνε περαιτέρω το έργο της αστυνομίας!
Επισκεφθήκατε όμως και το αντίστοιχο Κέντρο Υποδοχής στη Λέρο. Πως είναι εκεί η κατάσταση με δεδομένο και τα γνωστά προβλήματα που σημειώθηκαν στο νησί το καλοκαίρι;
Στην Λέρο το πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως το έχει επισημάνει και η ΠΟΑΣΥ. Έγιναν όλα αυτά που έγιναν τον Ιούνιο, έγιναν οι φθορές, και από τότε πάει μία διμοιρία από την Αθήνα 10-20 ατόμων και μία δεκαμελής ομάδα από τη Ρόδο με έναν επικεφαλή αξιωματικό.
Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να συνεχιστεί από την άποψη ότι η Α΄Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου είναι ξεχωριστή από την Β΄Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία υπάγεται η Λέρος.
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως εδώ είναι νησιά και οι καταστάσεις είναι δυσκολότερες. Υπάρχει μία καταχώρηση του προσωπικού, μπορούμε να πούμε να δουλέψουμε λίγο παραπάνω, όμως έχουμε προβλήματα και δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμα δέκα άτομα εκεί.
Μιλώντας μαζί σας διαπιστώνω μία διαφορετική στάση, ένα «άνοιγμα» θα τολμούσα να πω προς τους συναδέλφους σας αλλά και την κοινωνία γενικότερα, που δείχνεται ότι επιχειρείται να κάνετε.
Πράγματι σκοπός μας είναι να καταλάβουν όλοι οι αξιωματικοί συνάδελφοι μας ότι εμείς επενδύουμε σε μία στάση διαφορετική, σε ένα νέο ήθος, όπως το ονομάζω. Εμπιστευόμαστε τους νέους αξιωματικούς, κυρίως γιατί αυτοί είναι το μέλλον και μας τιμά το γεγονός ότι όλοι οι νέοι αξιωματικοί από την στιγμή που ανέλαβαν, συμμετείχαν στην ένωσή μας.
Θέλουμε να πάμε σε ένα επίπεδο εφικτών προτάσεων που θα είναι καλές και για την Ένωση μας και για την αστυνομία αλλά και κυρίως για το νότιο Αιγαίο. Έχουμε ενημερωθεί σε όλα τα θέματα αρκετά και πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συναντήσεις και συνεργασίες με όλους τους φορείς, στους οποίους θα θέσουμε τις απόψεις μας επί παντός του επιστητού σε ότι αφορά τον χώρο της αστυνομίας στο Νότιο Αιγαίο, από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα κτλ.
Ως Ένωση θέλουμε να δείξουμε τη διαφορά που έχουμε εξαιτίας της νησιωτικότητας της περιοχής και να τονίσουμε ότι θα είμαστε εκεί να στηρίξουμε κάθε αξιωματικό που απευθείας από την σχολή μετατίθεται σε κάποιο νησί του Αιγαίου και αναλαμβάνει αμέσως διοίκηση!
Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι, ένας από τους στόχους μας είναι η διεξαγωγή του 28ου Πανελλήνιου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, στη Ρόδο τον επόμενο Οκτώβριο. Ήδη για το θέμα έχουμε θέσει ως Ένωση πρόταση στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας (ΠΟΑΞΙΑ) κ. Γιάννη Κατσιαμάκα και θα ληφθεί η απόφαση σε κεντρικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση η διεξαγωγή στη Ρόδο ενός τέτοιου συνεδρίου συνεπάγεται την συμμετοχή εκτός των συναδέλφων από τις άλλες Ενώσεις και σημαντικών προσώπων από την φυσική και πολιτική μας ηγεσία.

rodiaki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια