Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς συνδέθηκε το «zzzzzz» με τον ύπνο στα κόμικς;


Στη Γαλλία, τα γράμματα που περιγράφουν τον ύπνο είναι «roooon pschiiiiit rooooon pschiiiiit…», ενώ στη Ρωσία είναι το «khrrrrrrrrrr». Στο σύνολο της Αμερικάνικης/Ευρωπαικής κουλτούρας το «zzz» έχει συνδεθεί με τον ύπνο. Πώς όμως προέκυψε αυτή η σύνδεση; 

«Το «zzz» γεννήθηκε όταν οι καλλιτέχνες κόμικς δεν μπορούσαν να βρουν κάτι που να συμβολίζει τον «ύπνο» των χαρακτήρων τους. Τελικά επιλέχθηκε το «zzz» γιατί είναι εκείνο το γράμμα που αντιπροσωπεύει καλύτερα τον ήχο του ύπνου. Στην πραγματικότητα, το «zzz» ταυτίστηκε παγκοσμίως με τον ύπνο και δεν χρειάζεται πια εξήγηση. Ο λόγος που το «zzz» είναι σήμερα τόσο δημοφιλές παραμένει ανεξήγητο.»

Η πρώτη φορά όπου το «zzz» περίγραφε το ροχαλητό, εμφανίστηκε στο περιοδικό Boy`s Life (1919) και The Boy Scouts (1919).

Σύμφωνα με τη Wikipedia

«Είναι μια σύμβαση των αμερικάνικων comics πως ο ήχος του ροχαλητού μπορεί να περιγραφεί με το γράμμα Z. Γι’ αυτό, ένα συννεφάκι με το γράμμα ζωγραφισμένο στο χέρι, σημαίνει ότι ο χαρακτήρας κοιμάται. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να το δεις για παράδειγμα, στα «Peanuts» του Charles Schulz.

«Το συννεφάκι του «Z» δεν σημαίνει πια ότι ο χαρακτήρας ροχαλίζει, αλλά ότι κοιμάται απλώς. Ο Jim Davis για παράδειγμα, έχει βασίσει μερικά αστεία με τον Garfield σε αυτήν την τεχνική. Για παράδειγμα, σε μια ιστορία, ο Garfield δεν μπορεί να κοιμηθεί, γιατί το συννεφάκι του «Ζ» δείχνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Όταν πιάνει το συννεφάκι και το κάνει ώστε να δείχνει σε εκείνον, τότε καταφέρνει να αποκοιμηθεί.»


Αρχικά η έκφραση του ροχαλητού με το «z» έμοιαζε να συμβαίνει αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, αλλά η εξάπλωση των αμερικάνικων comics τη διέδωσε και σε άλλες χώρες. Η μοναδική εξαίρεση είναι τα Ιαπωνικά manga, όπου το σύμβολο του ύπνου είναι μια μεγάλη φούσκα που βγαίνει από τη μύτη του χαρακτήρα.» 


Πηγή: rise.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια