Ακριβά πληρώνουν οι Έλληνες το «γρήγορο» Internet

Το ήδη ακριβό «γρήγορο Internet» στη Ελλάδα θα γίνει ακόμη ακριβότερο, από 1η Ιανουαρίου 2017 που έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή ειδικού τέλους 5% στις συνδέσεις σταθερού σημείου (τηλεφωνίας & Ιντερνετ).


Μελέτη με τίτλο «Κόστος ευρυζωνικών συνδέσεων (Broadband Internet Access Cost) παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2016. Τα στοιχεία (πακέτα, χρεώσεις κ.λπ.) που επεξεργάστηκε αναφέρονται στο φθινόπωρο του 2015 και αποκαλύπτει το πόσο «ακριβές» είναι οι Ελληνικές εταιρείες ευρυζωνικών συνδέσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες της ΕΕ. 

Σύμφωνα με την μελέτη σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος, κατά μέσον όρο κάποιος που διατηρεί μια ευρυζωνική σύνδεση (σταθερού σημείου) στην Ελλάδα θα πρέπει να δαπανά το 2,79% του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματός του. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 1,90% και το κόστος στην Ε.Ε. των 28 μεταβάλλεται από το 1,23% (Γαλλία) μέχρι το 4,58% (Κροατία) του κατά κεφαλήν εισοδήματος της κάθε χώρας. 

Αντίστοιχες χρεώσεις με την Ελλάδα εφαρμόζονται στην Ιταλία (2,39%) και στη Σλοβενία (2,89%). Επίσης, στις πιο ακριβές χώρες συγκαταλέγονται οι μεσογειακές χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως η Κύπρος (4,13%), η Πορτογαλία (3,41%) και η Ισπανία (3,19%). Οι τρεις τελευταίες είναι κατά σειρά η 2η, η 3η και 4η πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στη χώρα μας η Cyta Hellas προσφέρει τις πιο φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις. 

Ακολουθούν η Forthnet και η Wind οι οποίες εναλλάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, ανάλογα με το προσφερόμενο πακέτο ενώ η Vodafone στην πέμπτη θέση Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι Ελληνες καταναλωτές που επιθυμούν να πετύχουν υψηλές ταχύτητες μετάδοσης (30-100 Mbps) στις ευρυζωνικές συνδέσεις τους, θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσον όρο 11,8 έως 15,2 ευρώ περισσότερα από το κόστος μιας σύνδεσης 12 έως 30 Mbps. 

Η έξτρα αυτή χρέωση (premium) είναι περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.
www.dikaiologitika.gr