Η HP παραδέχτηκε το λάθος της για το μπλοκάρισμα των μη αυθεντικών μελανιών στους εκτυπωτές της, αλλά υπεραμύνεται της απόφασής της


Τελικά η Hewlett Packard σε ανακοίνωσή της παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το κοινό σχετικά με μια αναβάθμιση που έγινε στους εκτυπωτές της και η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι συσκευές να σταματήσουν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης.

Η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF) διοργάνωσε εκστρατεία καλώντας την HP να κάνει ανάκληση της αναβάθμισης.

Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε «κάνει καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνήσει στο κοινό την αλλαγή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η HP, μία προαιρετική ενημέρωση η οποία θα αφαιρεί τον περιορισμό χρήσης μη αυθεντικών μελανιών θα γίνει διαθέσιμη μέσα στις «επόμενες δύο εβδομάδες».

Η εταιρεία προσθέτει ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια σε κάθε μας επικοινωνία και όταν κάνουμε κάτι λάθος το παραδεχόμαστε».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η HP παραδέχτηκε το λάθος της, παράλληλα υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έγινε προκειμένου να προστατευτούν οι πελάτες της από κακής ποιότητας προϊόντα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

«Όταν τα δοχεία μελάνης κλωνοποιούνται ή παραποιούνται, ο πελάτης λαμβάνει ένα προϊόν κακής ποιότητας και ενδεχομένως δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας, αλλοιώνοντας την εμπειρία της εκτύπωσης», έγραψε σε ανάρτησή του ο Τζον Φλάξμαν, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Ωστόσο, η EFF υποστηρίζει ότι τα κίνητρα της HP αφορούσαν λιγότερο στην ασφάλεια των πελατών της και περισσότερο στο οικονομικό θέμα αφού τα αυθεντικά δοχεία μελάνης της εταιρείας κοστίζουν αρκετά περισσότερα χρήματα από τα μη αυθεντικά.

Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν πολλοί χρήστες των εκτυπωτών της εταιρείας διαπίστωσαν ότι αυτοί σταμάτησαν να δουλεύουν. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο εκτυπωτής της εταιρείας διαπιστώσει ότι χρησιμοποιείται κάποιο ανεπίσημο cartridge, διακόπτει τη λειτουργία του και προβάλει, μέσω του driver, ένα μήνυμα σφάλματος στο χρήστη, ενημερώνοντας τον ότι εντοπίστηκε ζημιά στην κεφαλή εκτύπωσης.

Η HP είχε αρχικά παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αρνήθηκε ωστόσο ότι αυτό οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργειά της, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά των εκτυπωτών οφείλεται σε ένα bug στο firmware.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, gr.pcmag.com