Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από κρατούμενος στα κολαστήρια της CIA, διοικητής μιας φυλακής βασανιστηρίων

Ο Khaled al-Sharif πέρασε δύο χρόνια σε μία μυστική φυλακή της CIA, βιώνοντας φρικτά βασανιστήρια. Σήμερα είναι διοικητής μιας φυλακής στη Λιβύη, όπου
ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι γίνονται βασανιστήρια. Πώς μπορεί να έχει συμβεί αυτό;

Ο Khaled al-Sharif κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές ότι ήταν ο αρχηγός μίας λιβυκής οργάνωσης που είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, της Libyan Islamic Fighting Group (L.I.F.G.). Συνελήφθη το 2002 στο Πακιστάν και μεταφέρθηκε σε μία μυστική φυλακή της CIA, όπου και παρέμεινε για δύο ολόκληρα χρόνια.

Οι New York Times τον συνάντησαν και του ζήτησαν να τους διηγηθεί το τι έζησε στη μυστική αυτή φυλακή της CIA, αλλά και το τι τραύματα του άφησε αυτή η οδυνηρή εμπειρία.

Δείτε τη μαρτυρία του:




«Με έβαλαν σε ένα μικρό κελί και έδεσαν τα χέρια μου με αλυσίδες από το ταβάνι. Έμεινα σε αυτή τη στάση για ώρες. Μετά με οδήγησαν στο δωμάτιο ανάκρισης. Οι ερωτήσεις που μου έκαναν αφορούσαν εξαρχής τη σχέση μου με την Αλ-Κάιντα. Τους είπα ότι δεν ήμουν μέλος της οργάνωσης κι ότι δεν είχα οποιαδήποτε σχέση μαζί της», λέει on camera στους New York Times.

«Με έβαλαν σε μια μπανιέρα και άρχισαν να μου ρίχνουν νερό μέχρι να με φτάσουν σε σημείο πνιγμού, μέχρι που δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μετά με απείλησαν ότι θα με έκλειναν και θα με κλείδωναν σε ένα μικρό κουτί δια της βίας», θυμάται.

«Επίσης με έδεσαν χειροπόδαρα σε έναν κρίκο που υπήρχε στον τοίχο του κελιού μου για περισσότερο από έναν μήνα», συνεχίζει περιγράφοντας τα βασανιστήρια που έζησε.

Το 2004 οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν τους 3 άνδρες στις Λιβυκές αρχές. Στη Λιβύη φυλακίστηκαν μέχρι την πτώση του Καντάφι το 2011. Στην ίδια φυλακή κρατούνταν μαζί του ένας ακόμη Λίβυος που είχε κατηγορηθεί ως μέλος της οργάνωσης L.I.F.G. Γνωρίζονταν μεταξύ τους επειδή ζούσαν όλοι στην Πεσαβάρ του Πακιστάν. Το όνομα του… Salih.



Τραγική ειρωνεία; Σήμερα ο Khaled al-Sharif είναι υπεύθυνος μιας φυλακής στην Τρίπολη. Ο συγκρατούμενος του στη μυστική φυλακή της CIA Salih έγινε δε ο επικεφαλής ανακριτής.

Η φυλακή δημιουργήθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος. «Η νέα κυβέρνηση με προσέγγισε και μου πρότεινε να διευθύνω τη φυλακή. Είναι παράδοξο που ένας άνθρωπος βρίσκεται σε ένα μέρος που δε θα περίμενε να βρεθεί ή δε θα ήθελε να βρίσκεται. Ήμουν ένας φυλακισμένος κι έγινα ο διοικητής μιας φυλακής», λέει ο ίδιος ο al-Sharif.

Τι είναι πιο παράδοξο; Ο Khaled al-Sharif βρέθηκε στην αντίπερα όχθη, κατηγορούμενος για βασανιστήρια, όταν τον Αύγουστο του 2015 είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο από μία ανάκριση στη δική του φυλακή.

Ο άνδρας που φαίνεται στο βίντεο είναι ένας από τους γιους του Καντάφι. Στα μάτια του έχουν τοποθετήσει ένα μαντίλι για να μην βλέπει. Έξω από την αίθουσα της ανάκρισης φρουροί χτυπούν κρατούμενους. Ο άντρας που φαίνεται στο βίντεο να φοράει την κελεμπία και το μπλε γιλέκο είναι ο πρώην συγκρατούμενος του Khaled al-Sharif στη φυλακή της CIA και σημερινός αρχι-ανακριτής. Στη συνέχεια ο γιος του Καντάφι υποβάλλεται σε φάλαγγα.  Ο αρχι-ανακριτής και πρώην θύμα βασανιστηρίων είναι παρών.

Ο Khaled al-Sharif ερωτάται αν o Salih προτρέπει στα βασανιστήρια στο συγκεκριμένο βίντεο. Ο διοικητής της φυλακής απαντά με αμηχανία. Λέει ότι δεν νομίζει ο Salih να χτυπάει κάποιον και σημειώνει ότι σίγουρα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτό να συμβεί.  «Δεν πρόκειται για τακτική της φυλακής μας. Δεν είναι σύνηθες ο Salih και η ομάδα του να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», υποστηρίζει.

Και η δημοσιογράφος των New York Times διερωτάται εύλογα: Πως η κακομεταχείριση που υπέστη στη φυλακή της CIA έχει επιδράσει στη δική του συμπεριφορά;

«Φυσικά οι ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της εμπειρίας που έζησα και αυτής της αδικίας που υπέστην μένοντας τόσο καιρό στην απομόνωση, χωρίς αμφιβολία σε οδηγούν σε κατάθλιψη. Όλο αυτό το διάστημα και η οικογένεια μου βίωσε τον τρόμο. Κι ακόμη ανησυχούν. Πάντα φοβούνται για το τι ξημερώνει αύριο. Φοβούνται ότι θα εξαφανιστώ πάλι ξαφνικά κάποια στιγμή, όπως συνέβη και την πρώτη φορά», λέει ο al-Sharif.

«Οι επιπτώσεις είναι ακόμη παρούσες. Η εμπειρία αυτή ακόμη επηρεάζει τη ζωή μου. Μερικές φορές όταν ακούω τη μουσική που μας έβαζαν να ακούμε επί έναν ολόκληρο χρόνο στη φυλακή, όταν τυχαία ακούω κάπου αυτή τη μουσική, νιώθω ένα ρίγος να με διαπερνάει και η μνήμη μου επιστρέφει σε εκείνη την περίοδο», καταλήγει.

Παρολ’αυτά τα βασανιστήρια στη φυλακή του… βασανιστήρια.



tvxs.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια