Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από τι κινδυνεύουν όσοι νιώθουν εργασιακή ανασφάλεια;


Όταν λέμε εργασιακή ανασφάλεια, δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από το φόβο πιθανής μελλοντικής ανεργίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα μελέτη που μας έρχεται από το Λονδίνο, ο φόβος που σχετίζεται με τα επαγγελματικά θέματα, ανεβάζει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από διαβήτη τύπου 2, κατά 19%.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν, φυσικά να ισχυριστούν ότι η αιτία του διαβήτη είναι η εργασιακή αβεβαιότητα. Όμως, η μελέτη κατάφερε να αποδείξει ότι οι άνθρωποι που υφίστανται επαγγελματικό στρες και κυρίως όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, όπως είναι οι υπέρβαροι και οι έγκυες γυναίκες, κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Φέρι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης (CMAJ), έκαναν μετά-ανάλυση σε 19 σχετικές έρευνες και σε δείγμα 140.800 ατόμων (81.800 γυναίκες και 59.000 άνδρες) με μέση ηλικία 42 ετών, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η ανάλυση των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με εργασιακή ανασφάλεια, που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, έχουν κατά μέσο όρο 19% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Οι ερευνητές πάντως ανέφεραν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η εργασιακή ανασφάλεια είναι η αιτία για το διαβήτη, αλλά ότι διαπιστώνεται μια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Παλαιότερες μελέτες είχαν βρει ότι το στρες που σχετίζεται με την πιθανότητα απώλειας της εργασίας προκαλεί στους ανθρώπους αυξημένη τάση προς το φαγητό και την παχυσαρκία, ενώ πολλοί μπορεί να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως είναι το αλκοόλ και το κάπνισμα. Άρα, αποδείχθηκε ότι τελικά υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της εργασιακής ανασφάλειας και της αύξησης βάρους και παχυσαρκίας, παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του διαβήτη, καθώς επίσης και συσχετισμός με τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε σωρεία μελετών, που δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση του ατόμου και της χώρας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους έχει διαβήτη (διαταραχή στην ορμόνη ινσουλίνη), οι περισσότεροι τύπου 2 και πολύ λιγότεροι τύπου 1 (παιδικός διαβήτης).


Πηγή: health.liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια