Έρευνα: Οι αρσενικοί σκίουροι λιάζονται αφήνοντας τις σκληρότερες δουλειές στα θηλυκά!


Η εύρεση τροφής, η «σκοπιά» για την εμφάνιση αρπακτικών και η φροντίδα των μικρών, οι σκληρότερες δηλαδή δουλειές στο βασίλειο των ζώων, βαραίνουν αποκλειστικά τις σκιουρίνες, ενώ τα αρσενικά περνούν τη μέρα τους χαζολογώντας στα λαγούμια τους και ξετρυπώνοντας μονάχα για να... λιαστούν για μερικές ώρες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα τοποθέτησαν κολάρα παρακολούθησης σε περίπου 50 αρκτικούς σκίουρους στην Αλάσκα. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, τα θηλυκά περνούν καθημερινά 3-6 ώρες λιγότερες από τα αρσενικά πάνω από το έδαφος, ωστόσο εκμεταλλεύονται παραγωγικά αυτόν το χρόνο, κάνοντας τις σκληρές δουλειές που απαιτούνται για την επιβίωσή τους.

Έτσι, οι σκιουρίνες φροντίζουν αυτές τις ώρες να βρίσκουν τροφή, να φυλάνε σκοπιά για αρπακτικά και να βελτιώνουν με «επισκευές» τη φωλιά τους. Στο μεταξύ, τα αρσενικά περνάνε αρκετά περισσότερη ώρα πάνω από το έδαφος, ωστόσο η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει ούτε έναν πρακτικό λόγο που συμβαίνει αυτό. 

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι κάνουν τα αρσενικά όταν βγαίνουν από τις φωλιές τους. Φαίνεται πως η παρουσία τους στην επιφάνεια εξυπηρετεί κάποιον κοινωνικό σκοπό ή ότι απλώς απολαμβάνουν αυτό το διάστημα για να τεμπελιάσουν και να λιαστούν», αναφέρει η έκθεση της ερευνητικής ομάδας.


Πηγή: pronews.gr