Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ομιλία του Προέδρου της ΠΕΑΛΣ στο Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών του Λιμενικού, Δημήτρη Σαϊτάκη, στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ στο Ηράκλειο.
  


Σεβασμιότατε, Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, Κύριοι εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών, τοπικών αρχών και φορέων

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Γιάννη,

Σας υποδεχόμαστε στην Κρήτη, έναν τόπο υψηλού συμβολισμού για την διενέργεια του Συνεδρίου σας. Η Κρήτη είναι το νησί των μεγάλων επαναστάσεων, των μεγάλων αγώνων. Η πατρίδα του Θεοτοκόπουλου, του Κορνάρου, του Βενιζέλου και του Καζαντζάκη. Η επιλογή λοιπόν του τόπου αυτού προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία και είμαι βέβαιος ότι η αύρα του μαγικού αυτού τόπου, με την μακραίωνη ιστορία, θα αποδειχθεί ο φάρος για την δύσκολη συνέχεια που όλους μας περιμένει.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συναντηθεί σε κοινούς αγώνες για την προάσπιση, όπως λέει και το σύνθημα του Συνεδρίου σας, αρχών και αξιών, αλλά και θεμελιωδών δικαιωμάτων τόσο των Αξιωματικών όσο και του συνόλου του προσωπικού των τριών Σωμάτων. 

Το ανάχωμα που έχουμε ορθώσει ως Ομοσπονδίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Χωρίς όλους εμάς, τους «κουζουλούς» όπως λέμε εδώ στην πατρίδα μου, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα.

Τα κοινά προβλήματα που τα έξι τελευταία χρόνια κλήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα των ενστόλων να αντιμετωπίσει, η μη συμμόρφωση των τελευταίων Κυβερνήσεων με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η κλοπή των «αποθεματικών» των ασφαλιστικών ταμείων και η απουσία μέριμνας για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας μέσω της ενίσχυσης των προϋπολογισμών λειτουργίας τους, μας οδήγησαν στον δρόμο του κοινού αγώνα και των κοινών διεκδικήσεων. 

Δε ζητήσαμε πολλά, ζητήσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε τα αυτονόητα. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα μαχόμαστε και διεκδικούμε λύσεις ενάντια στην προβληματική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, ενάντια στην επιδείνωση της ανασφάλειας των πολιτών, ενάντια στην απαξίωση τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστών.

Σήμερα, το νέο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται προ των πυλών, προωθείται για εμάς χωρίς εμάς, στο όνομα δήθεν του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, στην ουσία όμως κατ' εφαρμογήν της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής των περικοπών. 

Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα. Η λύση είναι μία και δεν είναι άλλη από την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές και άδικες τις μισθολογικές περικοπές και επέβαλε την επαναφορά των μισθών των ενστόλων στα επίπεδα του 2012, αναγνωρίζοντας παράλληλα για πρώτη φορά τις ιδιαίτερες συνθήκες της δουλειάς μας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, του Συντάγματος και των θεσμών που υπηρετούμε και εκπροσωπούμε.

Δεν ζητήσαμε ποτέ ικανοποίηση αιτημάτων σε βάρος της κοινωνίας, δεν ζητήσαμε εύνοια σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Η ισοπέδωση όμως δεν είναι λύση. 

Όλοι μαζί οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Το οφείλουμε σε εμάς, το οφείλουμε στις οικογένειές μας.

Ελπίζω τα συμπεράσματα αυτού του Συνεδρίου να επιβεβαιώσουν αυτή την παραδοχή. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, θυμίζοντας σε όλους μια και βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, τα λόγια του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη από την Ασκητική… 

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια