Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τη γλίτωνε με... επιπλήξεις ο ταμίας του νοσοκομείου Καλαμάτας που... έχασε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ

Πολλά είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης στην περίπτωση της κακοδιαχείρισης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό. Προφυλακισμένος είναι ήδη ο
55χρονος και επί 20ετία ταμίας του νοσοκομείου, καθώς φέρεται να υπεξαίρεσε ποσό που ανέρχεται στα 462.375 ευρώ από νοσήλια τα οποία εισέπραττε μεν από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν τα κατέθετε όμως στο ταμείο του ιδρύματος.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από έναν τυχαίο έλεγχο που έγινε το 2014 και ολοκληρώθηκε με πόρισμα από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κι ενός επιθεωρητή του ΣΕΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας) αλλά και με ΕΔΕ που έγινε από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Στον τυχαίο έλεγχο είχε αποκαλυφθεί πως υπήρχε διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων του νοσοκομείου με τις υποχρεώσεις προς αυτό που ανέφερε το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ).
Η διοίκηση του νοσοκομείου συνέστησε επιτροπή να διερευνήσει το θέμα και ύστερα από λίγο καιρό επιβεβαιώθηκε ότι ο ταμίας, αν και εισέπραξε για το χρονικό διάστημα 2007-2010 το ποσό των 53.139,29 ευρώ, δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης και δεν τα καταχώρισε ως εισπράξεις.
Κάπως έτσι άρχισε ένα αναλυτικό ξεσκόνισμα στα οικονομικά του νοσοκομείου, για να αποδειχθεί τελικά ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη και να αποκαλυφθούν οι μαύρες τρύπες των ελεγκτικών μηχανισμών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος και της ΕΔΕ, ο ταμίας είχε δώσει αρκετές φορές δικαιώματα για να ελεγχθεί διεξοδικότερα, ωστόσο αυτό ποτέ δεν έγινε ουσιαστικά.
Αντιθέτως, την είχε γλιτώσει με «επιπλήξεις», ενώ οι πρακτικές που ακολουθούσε στην τέλεση των καθηκόντων του μοιάζουν πρωτόγνωρες για δημόσια υπηρεσία.
Ειδικότερα:
♦Για χρόνια, εισπράξεις νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία γίνονταν μόνο με τηλεφωνική ενημέρωση του ταμία από υπάλληλο, π.χ., της Εθνικής Τράπεζας Καλαμάτας, χωρίς να υπάρχει κάποια έγγραφη ενημέρωση του νοσοκομείου.
♦Από αμέλεια του ταμία αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του νοσοκομείου δεν εισπράχθηκε ποσό που ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ από τον ΟΓΑ και αφορούσε εξετάσεις, νοσήλια, αιμοκαθάρσεις κ.λπ. ασφαλισμένων του οργανισμού που έγιναν στο νοσοκομείο.
♦Για χρόνια, με ευθύνη του ταμία, οι εισπράξεις των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης των ασθενών κατετίθεντο με μεγάλη καθυστέρηση στον λογαριασμό του νοσοκομείου που πολλές φορές ξεπερνούσε και τους 2 μήνες.
♦Καθυστέρησε για έναν χρόνο να πληρώσει εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων που ανέρχονταν στις 25.000 ευρώ και, όταν αυτό αποκαλύφθηκε, ο ταμίας ισχυρίστηκε πως το είχε ξεχάσει. Η διοίκηση του νοσοκομείου τον «τιμώρησε» με επίπληξη για αμέλεια.
♦Από το 2000, με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, ο ταμίας είχε εξουσιοδότηση στην τραπεζική θυρίδα του ιδρύματος που είχε νοικιαστεί στην Εθνική Τράπεζα Καλαμάτας.
Την επισκεπτόταν ανελλιπώς έως το 2010 οπότε και, άγνωστο γιατί, σταμάτησε. Ωστόσο, για όλο αυτό το διάστημα δεν ενημέρωνε τη διοίκηση του νοσοκομείου πότε και γιατί επισκέπτεται τη θυρίδα. Από την πλευρά της η διοίκηση δεν φαίνεται να τον ήλεγξε ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι έλεγχοι έφεραν στο φως δεκάδες εικονικά παραστατικά που χρησιμοποιούσε ο ταμίας για χρήματα που εισέπραττε αλλά δεν κατέθετε στον λογαριασμό του νοσοκομείου.
Παράλληλα, αποδείχθηκε πως για άλλα ποσά δεν έκοψε ποτέ παραστατικά ή έκοβε μέρος των ποσών, γλιτώνοντας έτσι τη διαφορά. Το πιο πρόσφατο εύρημα των ελέγχων οδήγησε σε νέα ΕΔΕ που διατάχθηκε απ’ το νοσοκομείο και αφορά ποσό 80.000 ευρώ του ΤΣΑΥ το οποίο ενώ πληρώθηκε κανονικά δεν φαίνεται στον λογαριασμό του νοσοκομείου.

Ελλειμμα 5,5 εκατ.

Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη μηχανοργάνωσης και τα συσσωρευμένα ελλείμματα του νοσοκομείου τον «βοήθησαν» στη δράση του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 είχε επισημανθεί πως υπάρχει έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 5,5 εκατ. ευρώ, «το οποίο είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εξαιτίας του απλογραφικού συστήματος (βιβλίο εσόδων-εξόδων) που ακολουθούσε το νοσοκομείο» (απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας).
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, τα ερωτήματα είναι πολλά, με πρώτο και καλύτερο πώς γίνεται να βρίσκεται το ίδιο άτομο σε μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση για 20 και πλέον χρόνια.
Πώς γίνεται να έχουν βεβαιωθεί παρατυπίες στην τέλεση των καθηκόντων του καθ’ όλο αυτό το διάστημα και να μην έχει ελεγχθεί γι’ αυτές, πέραν των επιπλήξεων; Πώς γίνεται ένα ολόκληρο νοσοκομείο να επαφίεται στη δράση του συγκεκριμένου ατόμου και να μην τον ελέγχει ή να μη ζητά τακτική και σαφή ενημέρωση για τα οικονομικά του;

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια