Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλλαγή ώρας: Πως επηρεάζει τον οργανισμό μας;


Η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει τη δική σας προσωπική υγεία αλλά και τις συνήθειες του ύπνου σας. Μπορεί να αλλάξει και την καθημερινότητά σας και είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε σε μεγάλο βαθμό. Η αλλαγή της ώρας αλλάζει το βασικό χρονικό «ερέθισμα» για τον οργανισμό μας, το φως.

Το φως είναι εκείνο που καθορίζει τον 24ωρο φυσικό μας κύκλο ή τον κιρκαδικό ρυθμό, όπως ονομάζεται. Με την αλλαγή ώρας, το εσωτερικό μας ρολόι μας αποσυντονίζεται προσωρινά. Το πόσο καλά θα προσαρμοστείτε σε αυτή την αλλαγή εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σε γενικές γραμμές, το να «χάσετε» μια ώρα την άνοιξη είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστεί ο οργανισμός σας από ό,τι το να «κερδίσετε» μια ώρα το φθινόπωρο. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Αν ταξιδεύετε ανατολικά «χάνετε» χρόνο. Το να πάτε για ύπνο «νωρίτερα» μπορεί να σας προκαλέσει δυσκολία να κοιμηθείτε και αυξημένη εγρήγορση. Αν ταξιδεύετε δυτικά, «κερδίζετε» χρόνο και σας παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα, μεν, αλλά μπορεί να έχετε μεγαλύτερη δυσκολία να ξυπνήσετε, δε.

Πόσο καιρό παίρνει για να προσαρμοστώ στην αλλαγή ώρας;

Αν και λίγο απλοϊκός, ο βασικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε περίπου μία ημέρα για να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι κάθε φορά που αλλάζει η ώρα. Ωστόσο υπάρχει σημαντική ατομική διακύμανση.


Πηγή: athensmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια