Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Χρεώνουν τις παρανομίες τους στον Αγιο 'Αρτέμιο" - Αλληλέγυοι καταγγέλουν την ΕΛ.ΑΣ για αυθαίρετες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών

Πρωτοφανείς μεθόδους μαζικών απελάσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία φαίνεται ότι εφαρμόζει τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ., ξεπερνώντας ακόμα και το πλούσιο ιστορικό 

αστυνομικής αυθαιρεσίας και απροκάλυπτων παραβιάσεων του νόμου, σε μια στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις εκ μέρους της Ε.Ε. να επιταχυνθούν οι απελάσεις δυνάμει της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης, αλλά και αυξάνονται οι αφίξεις προσφύγων σε περιοχές εκτός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από την Καλαμάτα και τη Λέρο αναφέρουν συλλήψεις προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται Σύροι και οικογένειες με μωρά παιδιά, χωρίς να επιτραπεί να τους προσεγγίσουν οι δικηγόροι τους ή εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας και χωρίς να τους έχει δοθεί πλήρης ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και την προβλεπόμενη διαδικασία σχετικά με το άσυλο.
Φαίνεται μάλιστα ότι η Αστυνομία αρνήθηκε να δεχτεί την εκδήλωση της επιθυμίας των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο ή την αγνόησε, παραβιάζοντας κατάφωρα το προσφυγικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Καούνη και αλληλέγγυες από τη Μεσσηνία, χτες το μεσημέρι η Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας επιβίβασε σε αστυνομική κλούβα Ιρακινούς πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί πριν από μία εβδομάδα στην Πύλο και κρατούνταν στην Καλαμάτα, όπως και έξι γυναίκες, συζύγους των Ιρακινών, οι οποίες κρατούνταν μέχρι τότε χωριστά στο Α.Τ. Μεσσήνης.
Η κλούβα έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, καθώς δεν δόθηκε καμία πληροφορία ούτε καν στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η απουσία διερμηνέα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί απαγόρευσαν κάθε πρόσβαση τόσο στον δικηγόρο και τις αλληλέγγυες όσο και στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, ενώ αρνήθηκαν να παραλάβουν από τον δικηγόρο τις υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις των έξι γυναικών που δήλωναν ότι θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία, με το επιχείρημα ότι υπολειτουργεί η Αστυνομική Διεύθυνση λόγω της χτεσινής γιορτής του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη αγίου της Αστυνομίας!
Την προηγούμενη ημέρα, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Μεσσήνης είχαν αρνηθεί να παραλάβουν τις ίδιες υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες ήταν γραμμένες στα ελληνικά, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι δεν ήταν παρών διερμηνέας κατά τη σύνταξη της δήλωσης!
Δεν έδειξαν όμως να νοιάζονται για την απουσία διερμηνέα εκεί όπου όντως απαιτείται από τον νόμο, δηλαδή στην ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματά τους, όπως καταγγέλλουν με αναφορά τους στην «Εφ.Συν.» αλληλέγγυες που επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες το Α.Τ. Μεσσήνης.
«Οι κρατούμενες, οι οποίες ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μας έδειξαν έγγραφο στα ελληνικά το οποίο τους είχε δοθεί και έλεγε ότι εντός 48 ωρών θα έπρεπε να κάνουν αίτηση ασύλου.
»Να σημειωθεί ότι μόνον η μία εκ των έξι γυναικών μιλούσε λίγα αγγλικά. Οι γυναίκες παρέμειναν στο Α.Τ. για μία εβδομάδα, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση στη γλώσσα τους και καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους, καθώς τα τηλέφωνά τους είχαν κρατηθεί από την Αστυνομία», γράφουν.
Σε επόμενη επίσκεψή τους, όσα άκουσαν τους δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη.
«Οι γυναίκες κλαίγοντας μας είπαν ότι το πρωί τούς επισκέφθηκε γυναίκα αστυνομικός από το Τμήμα Αλλοδαπών Καλαμάτας και τους είπε να μη ζητήσουν άσυλο, διότι μπορεί να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, αντιθέτως θα αφεθούν ελεύθερες σε 1-2 ημέρες», καταγγέλλουν.
Αστυνομικές πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αρνούνταν στην «Εφ.Συν.» πως υπήρξε παρόμοιο περιστατικό ή πως επιβιβάστηκαν σε κλούβα πρόσφυγες.
Αργά το βράδυ, αλληλέγγυα μας ενημέρωσε πως μία από τις κρατούμενες επικοινώνησε μαζί της και της είπε ότι η αστυνομία είχε επιστρέψει στην Καλαμάτα την ίδια και μερικούς άλλους από τους πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο, ωστόσο τους προειδοποιούσε πως στην περίπτωση που επιμείνουν να ζητούν άσυλο θα πρέπει να μείνουν υπό κράτηση τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στα μακρινά Αδανα

Παρόμοια αστυνομική επιχείρηση σημειώθηκε και στη Λέρο. Πριν καλά καλά προλάβουν να οδηγηθούν το πρωί της Τετάρτης στο νησί και οι τελευταίοι από τους 91 πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου, η Αστυνομία εισέβαλε στο κέντρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ το βράδυ της Τετάρτης και συνέλαβε τρεις οικογένειες Σύρων, συνολικά 13 άτομα, ανάμεσα στα οποία μωρά παιδιά.
Οι Σύροι κρατήθηκαν στο Α.Τ. Λέρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στην Κω και από κει απελάθηκαν αεροπορικώς στα Αδανα της Τουρκίας, εκτός από ένα ζευγάρι μαζί με ανήλικο παιδί.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ζευγάρι με το παιδί εκδήλωσαν λίγο πριν απελαθούν την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν είχαν κάνει κάτι τέτοιο είτε είχαν παραιτηθεί από το άσυλο.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το βράδυ η Αστυνομία είχε συγκεντρώσει σε ειδικό χώρο έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου και τους υπόλοιπους από τους 91 πρόσφυγες, χωρίς να δίνει πληροφορίες σε κανέναν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και χωρίς να επιτρέπει την πρόσβαση ούτε καν σε δικηγόρο ή σε εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες, είτε οι πρόσφυγες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για τη διαδικασία και τις προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά τους είτε εκδήλωσαν επιθυμία για άσυλο αλλά αυτό αποσιωπήθηκε από την Αστυνομία.
efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια