Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη απαντά στην Ύπατη Αρμοστεία για την επιστροφή προσφύγων από την Κω στην Τουρκία

Διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για την επιστροφή 10 υπηκόων από τη Συρία στην Τουρκία ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της ( εδώ), η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει πως μια ομάδα 91 ανθρώπων έφτασε στην Μήλο στις 9 Οκτωβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής στη Λέρο όπου και επισήμως ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν και 10 υπήκοοι της Συρίας,  οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω και στη συνέχεια με αεροπλάνο στην Άδανα της Τουρκία, χωρίς περαιτέρω εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους. Για το λόγο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για το περιστατικό.
Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης για ένα ακόμη περιστατικό που σχετίζεται με μια ομάδα 131 ανθρώπων που έφτασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκονται αλλά και το νομικό καθεστώς 33 εξ αυτών που μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.
Η απάντηση του Υπουργείου
Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται σε σημερινή ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ότι 10 Σύροι Πρόσφυγες που επιστράφηκαν χθες, 20 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία από την Κω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, επιστράφηκαν παράνομα, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου.
Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:
  • Η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.
  • Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.
  • Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής – και μέσα στο αεροπλάνο – ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr