Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άγχος: Μήπως κάνει καλό στην υγεία σας;


Μια δουλειά που είναι στρεσογόνα μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, λένε τώρα οι ειδικοί. Νέα έρευνα έδειξε πως, όσοι κάνουν αγχωτικές εργασίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτούς που έχουν αναλάβει πιο χαλαρούς εργασιακούς ρόλους. Όμως, το άγχος λειτουργεί θετικά μόνον όταν ο εργαζόμενος έχει τον έλεγχο της δουλειάς του, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας. 

H έρευνα, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα “Telegraph”, διεξήχθη σε άτομα ηλικίας 60 ετών, ξεκίνησε το 2004 και διήρκεσε επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εργαζόμενοι που είχαν ελευθερία κινήσεων στην εργασία τους και μπορούσαν να την ελέγξουν, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ αυτούς που είχαν λιγότερο στρεσογόνα εργασία. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, όσοι είχαν εργασία με πολύ άγχος και περιορισμένη ελευθερία κινήσεων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην είναι υγιείς και να πεθάνουν νωρίτερα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Έρικ Γκονζάλεθ Μουλέ, επισημαίνει πως, όταν σε μία δουλειά δεν έχεις ελευθερία κινήσεων, καπνίζεις περισσότερο – αν είσαι ήδη καπνιστής ή ξεκινάς το κάπνισμα – και τρως περισσότερο γιατί με τον τρόπο αυτό νιώθεις ότι μπορείς να ανταποκριθείς καλύτερα στον φόρτο εργασίας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως, το στρες μπορεί να μας δώσει εκτεταμένη περίοδο άμυνας έναντι διαφόρων νόσων. Το να είμαστε αγχωμένοι για κάτι, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειασθούμε τη βοήθειά του για να ξεπεράσουμε αυτό που μας αγχώνει. Υπάρχουν επίσης πολλές έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι ορμόνες του στρες συνδέονται με την ικανότητα εκμάθησης και την εμπέδωση των πληροφοριών.


Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια