Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα σημερινά σύνορα δεν αρέσουν στον Ερντογάν

Οικογένειες Ιρακινών, σε σημείο ελέγχου ανατολικά της Μοσούλης, αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τις συγκρούσεις.
Τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας δεν ικανοποιούν τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς και τις
αποφάσεις των ιδρυτών της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι συγκεκριμένες απόψεις βρίσκουν πλέον όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τα σύνορα της χώρας του είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στον τουρκικό Τύπο. Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Sol Haber, μεταδίδοντας τα σχόλια του κ. Ερντογάν, χρησιμοποίησε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν τώρα διεκδικεί τη Θεσσαλονίκη». Η νέα τοποθέτηση του κ. Ερντογάν αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων δηλώσεών του, οι οποίες αφορούσαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα ελληνοτουρκικά και τον περιβόητο πλέον «Εθνικό Ορκο» της Τουρκίας, έναν οδικό χάρτη που όρισαν οι ιδρυτές της Τουρκικής Δημοκρατίας για το τουρκικό κράτος στα τελευταία οθωμανικά εδάφη, στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Εν συντομία, στο πλαίσιο των νέων δηλώσεών του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στο ζήτημα των συνόρων της σύγχρονης της Τουρκίας. Ισχυρίζεται δε ότι τα εν λόγω σύνορα επιβλήθηκαν στην ιδρυτική ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Πατρίδες των ιδρυτών της δημοκρατίας παρέμειναν έξω από τα σύνορα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι ιδρυτές της σύγχρονης Τουρκίας έλαβαν τις σχετικές πρωτοβουλίες σε κλίμα πιέσεων και δίχως να έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δεν δίστασε να περιλάβει και τη... Θεσσαλονίκη στους παράγοντες που του «πλακώνουν την καρδιά», αναφέροντας ότι «οι άνθρωποι που ίδρυσαν το κράτος μας (διάβαζε, ο Κεμάλ Ατατούρκ) γεννήθηκαν εκτός αυτών των συνόρων». Οι νέες τοποθετήσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν βρίσκουν υποστηρικτές στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μεγάλες μερίδες της κυβερνητικής παράταξης βρίσκονται στο πλευρό του Τούρκου προέδρου.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξη στον Ταγίπ Ερντογάν έρχεται και από την αντιπολίτευση, τους Γκρίζους Λύκους και τους κεμαλιστές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην αρχηγού του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος είχε φυλακιστεί μάλιστα στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Εργκένεκον. Ο κ. Μπασμπούγ δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν βρισκόταν το 1925 αντιμέτωπη με τη μεγάλη κουρδική εξέγερση του σεΐχη Σαΐντ, η Τουρκία θα είχε τη δυνατότητα να θέσει τότε υπό τον έλεγχό της τη Μουσούλη, την οποία, όπως υποστήριξε, προσάρτησαν παρανόμως οι Βρετανοί.

Ας σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση για τα σύνορα έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας τη στιγμή που η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στις εξελίξεις στη Μουσούλη με τη μεγάλη επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κάστους, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χθες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του συμμετέχει πλέον στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της πόλης, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στις συμμαχικές δυνάμεις.



Νίκος Στέλγιας
Καθημερινή
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια