Κατσαρίδες: Δέκα απίστευτα πράγματα που δεν ξέραμε γι’ αυτές


Αποτελούν φόβο και τρόμο για όλες τις γυναίκες, κι όχι μόνο, οι οποίες με ένα σάλτο στον καναπέ και πολλά ουρλιαχτά καλούν τους άντρες να τις εξολοθρεύσουν.

Οι κατσαρίδες υπάρχουν πολύ πριν τον άνθρωπο στον πλανήτη και, παρά τις φήμες, είναι πιο καθαρές από τους ανθρώπους και συνήθως δεν είναι φορείς καμίας ασθένειας.  Υπάρχουν 428 είδη με το πιο κοινό να είναι η γερμανική κατσαρίδα. Εάν αυτή εγκατασταθεί στο σπίτι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 100.000 μωρά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ ακολουθούν κατά πόδας τους ανθρώπους ακόμη και στο διάστημα!

Υπάρχουν, όμως, ακόμη μερικά στοιχεία που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους αηδιαστικούς απρόσκλητους επισκέπτες των σπιτιών.

1.Οι ακέφαλες κατσαρίδες είναι σε θέση να ζουν για εβδομάδες. Πεθαίνουν από την πείνα.

2.Οι κατσαρίδες δημιουργούν τις δικές τους γειτονιές.

3.Νιώθουν μοναξιά και μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν αν μείνουν μόνες τους για πάρα πολύ καιρό.

4.Πρόσφατα βρέθηκε ένα είδος κατσαρίδας στις ΗΠΑ που μπορεί να επιβιώσει σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

5.Οι κατσαρίδες ρίχνουν το δέρμα τους.

6.Εμφανίστηκαν 120 εκατομμύρια χρόνια πριν από τους δεινόσαυρους.

7.Έχουν την ιδιότητα να είναι πιο ανθεκτικές όταν έχουν συλληφθεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

8.Το μαγιοβότανο ή νεπέτα είναι μια φυσική απωθητική ουσία για τις κατσαρίδες.

9.Μπορούν να τρέξουν στα δύο πόδια και να πιάσουν ταχύτητες 30 εκατοστά το δευτερόλεπτο.

10.Οι κατσαρίδες έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή στην ακτινοβολία από τα σπονδυλωτά, με τη θανατηφόρα δόση να είναι ίσως 6 έως 15 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι για τον άνθρωπο.

11. Έρευνα του 2010 έδειξε ότι ο εγκέφαλος της κατσαρίδας έχει αντιβιωτικές ιδιότητες όντας ικανός να εξολοθρεύσει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.

12.Ο χρόνος αντανακλαστικών μιας κατσαρίδας είναι 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου και μπορεί να διανύσει έως και 50 ανθρώπινους κορμούς το δευτερόλεπτο.

13.Οι βιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά των μηχανισμών τους, ενώ ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση για κατασκευή αυτοκινήτων που δεν θα μπορέσουν να συντριβούν!


Πηγή: iefimerida.gr, newsbeast.gr