Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συστηματική εξόντωση των επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων

Αποτελούν την βαριά αστυνόμευση. Αποστολή τους τόσο η πρόληψη όσο και η καταστολή του εγκλήματος. Αποτελούνται από επίλεκτους και αποφασισμένους αστυνομικούς. Βρίσκονται
όπου απαιτηθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Περιπολούν και επιχειρούν σε  Ο λόγος για τις Ομάδες Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας ανά τις Αστυνομικές διευθύνσεις στην Ελλάδα.



Τα παραπάνω λόγια περιγράφουν τις ΟΠΚΕ όπως ήταν προ μερικών ετών ή όπως θα έπρεπε να είναι. Δυστυχώς, στις μέρες μας τα θέματα της επικαιρότητας μονωπολούνται από ζητήματα οικονομίας και πολιτικής επικαιρότητας. Τα θέματα δημόσιας τάξης και κρατικής ασφάλειας περνούν πάντα σε δεύτερο ή και τρίτο χρόνο. Η αδιαφορία σύσωμου του πολιτικού κόσμου είναι χαρακτηριστική. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συστηματική και μεθοδική διάλυση όλων των μάχιμων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με πλήρη απαξίωση τους. Η αρχή έγινε από την "ΔΕΛΤΑ" ενώ ακολούθησαν οι διμοιρίες της Υ.Α.Τ και Υ.ΜΕ.Τ αστυνομικοί των οποίων βρέθηκαν κατηγορούμενοι άνευ λόγου, άλλοι μετατέθηκαν και πολλοί είναι αυτοί που αποσπάστηκαν. Με επίκεντρο της πολιτικής ηγεσίας την περιβόητη εξοικονόμιση αστυνομικών δυνάμεων, οι πολιτικές που χαράχθηκαν και υλοποιήθηκαν από τον Νίκο Τόσκα ήταν οι άκρως αντίθετες. Τα Τμήματα Τάξης και Ασφάλειας είναι υπό διάλυση με ανύπαρκτο προσωπικό, η Άμεση Δράση βιώνει πρωτοφανείς καταστροφικές διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές που παραλύουν τον ρόλο και την σημασία της, η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό κατάρρευση. Μέχρι και η ΕΚΑΜ βιώνει τη πλήρη παρακμή αφού το προσωπικό της αναλώνεται σε φύλαξη στόχων και μεταγωγές.



Είναι φανερό ότι οι αριστερές ιδεοληψίες από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με τον χώρο των αναρχικών και των τρομοκρατών (άλλωστε βουλευτές του ήταν μάρτυρες υπεράσπισης τρομοκρατών ενώ παιδιά Υπουργών και βουλευτών του είναι μεταξύ των γνωστών - αγνώστων) είχε θέση ως στόχο ευθύς εξ αρχής από την ανάληψη της εξουσίας την πλήρη διάλυση της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και τον εξευτελισμό του αστυνομικού προσωπικού. Επόμενος στόχος ήταν για τη διάλυση της αστυνομίας ήταν οι Ομάδες Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος που καθημερινά έδιναν μάχη με το έγκλημα. Οι συγκεκριμένες ομάδες για τις οποίες έχουμε αναφερθεί πολλάκις αποτελούν ταχυκίνητες και ευέλικτες δυνάμεις τόσο για καθημερινή αστυνόμευση όσο και οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις. Βέβαια, η εικόνα του αστυνομικού με γιλέκα μάχης, εξαρτύσεις θυμίζει στρατιωτικές καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν τους στόχους διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ με εμφάνιση καπελάκιδων αστυνομικών με πουκάμισο και πηλίκιο λες και είναι πρόσκοποι. Οπότε, από τη στιγμή που δεν ταιριάζει η εμφάνιση και η παρουσία τους στα σχέδια της "κοινωνικής αστυνόμευσης" φρόντισαν να τις απαξιώσουν και ως εκ τούτου να τις διαλύσουν.



Πρώτον, το σύνολο του προσωπικό αναλώνεται σε καθήκοντα φρούρησης στόχων. Στην Αττική οι ΟΠΚΕ μετά την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ έχουν κληθεί να αναλάβουν όλους τους στόχους. Στην επαρχία οι ΟΠΚΕ εκτελούν από καθήκοντα τροχαίας μέχρι ασφάλεια στα γήπεδα. Δεύτερον, η υλικοτεχνική υποδομή είναι σε πολύ άσχημα επίπεδα. Ούτε λόγος για σύγχρονα οχήματα 4 χ 4. Το πλέον σύγχρονο έχει 325.000 χιλιόμετρα. Η συντήρηση γίνεται φυσικά με έξοδα των αστυνομικών. Τρίτον, η εκπαίδευση είναι άγνωστη έννοια. Στην Αττική οι αστυνομικοί έχουν να κάνουν βολή 2 ολόκληρα χρόνια. Φυσικά, συντηρούνται από μόνοι τους στα σκοπευτήρια. Λοιπός εξοπλισμός απαραίτητος για την αποστολή των ΟΠΚΕ σπανίως διατίθεται άρα τα όποια ατομικά υλικά (εξαρτύσεις, αλεξίσφαιρα) αγοράζονται από τους αστυνομικούς. Τέταρτον, το "δόγμα επιχειρήσεων της κοινωνικής αστυνόμευσης" που προωθεί το αρχηγείο έχει αυξήσει κατακόρυφα την εγκληματικότητα αφού οι πάσης φύσεως και λογής κακοποιοί έχουν αναστηθεί και δρουν ανενόχλητοι, συγκεκριμένα σε περιοχές ειδικού αστυνομικούς ενδιαφέροντος (καταυλισμοί τσιγγάνων, κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών κτλ). Πέμπτον, η κυβέρνηση φρόντισε να δέσει τα χέρια των αστυνομικών αφού με τη παραμικρή υπόννοια για βία διατάζονται ΕΔΕ και οι αστυνομικοί κινδυνεύουν με αποτάξεις και βαριές ποινές. Για τη κυβέρνηση ισχύει το ρητό: στους αστυνομικούς ξέρουμε να ρίχνουμε ποινές, στους κακοποιούς προφανώς όχι.



Μάλιστα, χθες πληροφορηθήκαμε πως πλέον δεν υφίστανται ο όρος καταδίωξη κακοποιών αλλά πλέον η εντολή είναι η αστυνομία να ακολουθεί τους δράστες αφού ο καταδίωξη τους ασκεί ψυχολογική βία.



Και το κυριότερο αντί η πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα στους αστυνομικούς και να τους επιβραβεύσει για το έργο που επιτελούν, τους εξευτελίζει και τους διαβάλει με κάθε τρόπο και μέσο. Δυστυχώς, ότι γίνεται και υπάρχει ακόμα αστυνομία το οφείλουμε στο φιλότιμο, στο μεράκι, στον επαγγελματισμό και τη φιλοπατρία του αστυνομικού προσωπικού που καθημερινά βάλλεται και απαξιώνεται από την φυσική και πολιτική ηγεσία. Oι Ομάδες Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματικότητας είναι ένα πραγματικό πολυεραγαλείο εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει τέτοιος επιχειρησιακός αυτισμός σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και ανωτάτων αξιωματικών σε σημείο να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η λαϊκή ρήση "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα".



Γιάννης Νικήτας
defencenews.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια