Τα δελφίνια «τα λένε» μεταξύ τους ακριβώς όπως οι άνθρωποι υποστηρίζουν Ρώσοι ερευνητές


Τα δελφίνια  συζητούν  μεταξύ τους όπως οι άνθρωποι και μάλιστα με πολύ ευγένεια  αφού δεν διακόπτουν ποτέ το συνομιλητή τους.  Το υποστηρίζουν Ρώσοι ερευνητές, οι οποίοι για πρώτη φορά πιστεύουν ότι κατέγραψαν και ανέλυσαν μια τέτοια τετ-α-τετ συνομιλία.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα δελφίνια, που είναι θαλάσσια θηλαστικά, χρησιμοποιούν διακριτούς ήχους -πάνω από 1.000- για να δείξουν συναισθήματα, όπως τη χαρά τους ή το στρες, την εύρεση τροφής, τον αποχωρισμό από την ομάδα τους κ.α.

Μετά και τη νέα μελέτη, θεωρείται πιθανό πως τα δελφίνια αλλάζουν σκοπίμως την ένταση και τη συχνότητα των «κλικ» τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα είδος δελφινο-λέξεων, τις οποίες βάζουν στη σειρά (έως πέντε «λέξεις») για να σχηματίσουν «προτάσεις» και να «τα πουν» μεταξύ τους.

Μπορεί να μην είναι δυνατό, ακόμη τουλάχιστον, να καταλάβουμε τη δελφινογλώσσα, αλλά φαίνεται πως αυτή υπάρχει και χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Ρώσο δρα Βιατσεσλάβ Ριάμποφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικομαθηματικών «Physics and Mathematics», ηχογράφησαν με υποθαλάσσιο μικρόφωνο στη Μαύρη Θάλασσα δύο ρινοδέλφινα, που έμοιαζαν να συνομιλούν.

Η ανάλυση των ήχων διέκρινε τους ήχους («φωνές») του ενός δελφινιού από του άλλου και φανέρωσε μια δομή στη συνομιλία, καθώς κάθε δελφίνι άκουγε μια «πρόταση» από «κλικ» του άλλου χωρίς να το διακόπτει και μετά του απαντούσε ανάλογα.

Ίσως κάποτε στα σχολεία μεταξύ των ξένων γλωσσών  να διδάσκονται και γλώσσες επικοινωνίας των ανθρώπων  και με άλλους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Όπως είπε ο Ριάμποφ, «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για να αναπτύξουν σχέσεις με τους πρώτους έξυπνους κατοίκους του πλανήτη Γη, δημιουργώντας συσκευές ικανές να ξεπερνούν τα φράγματα, που στέκονται ανάμεσα στις δύο γλώσσες και στην επικοινωνία».


Πηγή: ert.gr