Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βολές δικαστικών στη πολιτική εξουσία

Βολές στον πολιτικό κόσμο έστειλαν οι δικαστικές ενώσεις κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στη Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη του δικαστικού σώματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Πρωτη το λόγο έλαβε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία επισήμανε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατά οικονομικά υποταμένη.

«Η σημερινή μέρα, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Τα πολλά μεγάλα και πολυσυζητημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι όλα παλαιά και γνωστά γίνονται όμως ευρύτερα και οξύτερα και πάνω σ΄ αυτά προστίθενται νέα. Η Πολιτεία μας όχι μόνο δεν έχει στρέψει την δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά επιχειρεί κατά καιρούς να την κρατά και οικονομικά υποτιμημένη, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ελλάδος.


Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη ανέφερε: «Η περιφρόνηση σε δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη» και προσέθεσε: «Πρωτοβουλίες ή καινοτομίες ενδεικτικές μιας άλλης διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής, δεν διαφαίνονται, ενώ οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απομακρύνουν λύσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη που προκαλούν ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης, και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας.
Η συχνή επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αποτελεί σταθερό στοιχείο του πολιτικού λόγου. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές που συνδέονται με την δικαστική ανεξαρτησία,


Και έχει τεράστια σημασία, να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε σήμερα την ανάγκη χειραφέτησης της δικαστικής λειτουργίας και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη, γιατί για κάθε υποψία για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι».


Παράλληλα, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αφού έκανε αναφορά για συνταγματική ισοτιμία της δικαστικής λειτουργίας με την εκτελεστική και τη νομοθετική τόνισε:

«Δεν μπορεί η δικαστική λειτουργία να υποβαθμίζεται θεσμικά με οικονομοτεχνικά εργαλεία. Με ενυπόγραφες επιθέσεις σε πρόσωπα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε θεσμικά της όργανα. Με την απαξίωση της σιωπής όταν θα πρέπει να υπάρχει στήριξη. Με την ανοχή ή ακόμα και με την ανάδειξη σε ρόλους “επιθεωρητή” αναρμόδιων θεσμικά και ελλειμματικών αξιακά προσώπων.
Και ναι μεν εμείς οι δικαστικοί λειτουργοί κρινόμεθα γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται στη Δημοκρατία, αλλά και η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κρίνεται. Κανένας δεν πρέπει να το λησμονεί ή να το υποτιμά αυτό!».


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανέφερε: «Υπό το πρίσμα της διάκρισης των λειτουργιών, σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να υπαγορεύουν την άσκηση της δικαστικής εξουσίας, ήτοι μιας θεμελιώδους πολιτειακής λειτουργίας.
Όπως επίσης πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.


Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη».


Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε: «Στη σημερινή περίπλοκη νομικο-κοινωνική πραγματικότητα, η ανεξαρτησία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων συνέχεται με δύο επιπλέον αναγκαιότητες: Την κατάλληλη οργανωτική υποδομή και επιμόρφωση καθώς και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Τους τελευταίους μήνες, το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε απροσχημάτιστα κοινωνικό στόχο. Υπό τον μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός του».


newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια