Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πιθανή διάλυση της Σένγκεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της ΕΕ

Πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό θα είναι καταστροφική για όλους, ενώ πιθανή διάλυση της ζώνης Σένγκεν θα σημάνει την
αρχή του τέλους της Ευρώπης.

Αυτά επεσήμανε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης που είχε στο επίκεντρό του το Προσφυγικό.

Οπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των προσφυγικών ροών, προσθέτοντας ότι απαιτείται ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου στα νησιά προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Κοινή ευθύνη
Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από όλους κοινή ευθύνη, δέσμευση και αλληλεγγύη, με τον καθένα στην Ευρώπη να αναλαμβάνει το μερίδιο που το αναλογεί, ενώ άφησε αιχμές εις βάρος Ευρωπαίων ηγετών που μιλούν για φράχτες και κλειστά σύνορα, τονίζοντας ότι θα τους κρίνουν η Ιστορία και οι πολίτες.

«Δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική χωρίς να προσφέρουμε λύσεις, να απαιτούμε υπευθυνότητα όταν δεν συμβάλουμε στην πτυχή της αλληλεγγύης, ούτε και να θέλουμε αλληλεγγύη αλά καρτ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε με νόημα ότι «τα δημοψηφίσματα έχουν γίνει της μόδας τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία ώστε να μην αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες τους».

Για τη συνθήκη Σένγκεν ο Ελληνας επίτροπος επεσήμανε ότι αποτελεί «ένα σύμβολο του να είσαι και να νιώθεις Ευρωπαίος» και υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισής της, τονίζοντας ότι εάν καταρρεύσει «θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρώπη και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή».

Ανοικτές πόρτες
Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ιστορικό επίτευγμα τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «οι πόρτες μας είναι ανοικτές γι' αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη διεθνούς προστασίας και θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με καλή πίστη, αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι όσοι είναι παράτυποι θα πρέπει να επαναπατριστούν, να γυρίσουν πίσω».

Μιλώντας από το βήμα του Συμποσίου που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ιδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο με την υποστήριξη του CITY College, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι νιώθει «ντροπή» για το γεγονός ότι μια ομάδα 28 κρατών δεν μπορεί να διαχειριστεί και να απορροφήσει τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η ομαλή ένταξη των προσφύγων στην πόλη την κάνει ασφαλέστερη, καθώς -όπως είπε- «η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν είναι ζητήματα μόνο αστυνομικού ή στρατιωτικού χαρακτήρα αλλά και βαθιά κοινωνικά».


ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια