Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Τρύπες" στα Ταμεία, εξοπλιστικά και βαρίδια παρελθόντος κομίζουν νέα μέτρα

Με απόφαση του ESM εγκρίνεται σήμερα η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δις ευρώ κηρύσσοντας ουσιαστικά το οριστικό τέλος της πρώτης αξιολόγησης που
έφερε μέτρα 5,6 δισ. ευρώ. Ήδη όμως πέντε μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγουν ζήτημα νέων μέτρων, με την κυβέρνηση να επικαλείται "μαξιλάρια" για να τα "ξορκίσει" και με τους δανειστές να έχουν διαφορετική γνώμη, διατηρώντας και μεταξύ τους διαφωνίες.

Χθες, τα αναλυτικά στοιχεία της εκτέλεσης προϋπολογισμού αποκάλυψαν ότι παρά την γενική υπερσυγκράτηση δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ το 10μηνο (σ.σ. που στήριξε το πλεόνασμα μαζί με την υπέρβαση στόχου εσόδων) υπάρχουν δύο πεδία που δείχνουν αποκλίσεις: έχει δαπανηθεί στο 10μηνο το 100% των κονδυλίων για τον ΟΑΕΕ και το 83% του προϋπολογισμού του ΙΚΑ (σ.σ. έναντι 67% κατά μέσο όρο εκτέλεσης στο σκέλος των δαπανών σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού) .

Η παραπάνω "τρύπα" στα Ταμεία, προστίθεται στα μέτωπα που παραδέχθηκαν χθες αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ότι ξεδιπλώθηκαν στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών. Η νέα "μάχη" στο δημοσιονομικό πεδίο σχεδιάζεται να δοθεί την Πέμπτη (αναχωρούν την Παρασκευή οι δανειστές από την Αθήνα) αλλά και κατά την επιστροφή τους που προσδιορίστηκε από αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ στο μέσο Νοεμβρίου.

Η διαπραγμάτευση

Το δημοσιονομικό μέτωπο προστίθεται σε αυτό του εργασιακού, του ακατάσχετου και των κόκκινων δανείων που "άνοιξαν" την Κυριακή και δείχνουν τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα με τρία διαδοχικά ραντεβού για την δικαιοσύνη για τα θέματα ενέργειας και για το δημόσιο.

Οι "τρύπες"
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτωπα, υπάρχει ένα που ακόμη δεν έχει καν συζητηθεί όπως επισήμαναν χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και αυτό είναι τα ειδικά μισθολόγια στα οποία βάση μνημονίου πρέπει να περικοπούν δαπάνες 300 εκατ ευρώ την διετία 2017- 2018.

Σε αυτό προστίθεται ο "εκτροχιασμός" σε ΙΚΑ- ΟΑΕΕ αλλά και τρία ακόμη πεδία:
· Αμφισβητείται ότι ένα μεγάλο μέρος από την υπέρβαση των εσόδων του 2016 - η οποία κατά την κυβέρνηση θα φτάνει στο 1 δισ. ευρώ - θα είναι διατηρήσιμη και το 2017.

· Η αναδρομική επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2015 κατά 480 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι εν μέρει θα φανεί και φέτος από δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες. Η μία είναι το ΑΕΠ που σε τρέχουσες τιμές ήταν τελικά το 2015 1,5 δις ευρώ χαμηλότερο και το άλλο είναι η ίδια η επιδείνωση που κατά το ήμισυ προκύπτει από ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση και πρέπει να φανεί τι "επιδόσεις" έχουν φέτος (το άλλο μισό της επιδείνωσης των 480 εκατ ευρώ συνδέεται με τον λογαριασμό χαρτοφυλακίου).

· Αναπροσαρμόζονται οι προβλέψεις για περικοπή των αμυντικών δαπανών το 2017 μετά την διαφαινόμενη αδυναμία περικοπής κατά 400 εκατ. ευρώ (ή εύρεσης ισοδυνάμων) για τις φετινές δαπάνες.

Οι παραπάνω πέντε συνολικά "τρύπες" κάνουν τους θεσμούς να αμφισβητούν ότι υπάρχει το "απόθεμα" για να καλυφθούν τα 900 εκατ ευρώ περίπου του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Και έτσι ζητούν μείωση αφορολογήτου αλλά και περικοπή μίας σειράς από προνοιακών παροχών (εκτός των αναπηρικών).

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι "όχι, δεν θα υπάρξει νέα φορολόγηση το 2017, αποκλείεται αυτό να γίνει, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, αδύνατον να μην πιαστούν οι στόχοι του 2016, γιατί υπάρχει υπεραπόδοση", όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Και ανέλυσε την ελληνική θέση που αναφέρει ότι ακόμη και αν επιμείνουν οι δανειστές για αποκλίσεις στην απόδοση των φόρων του 2017 ή σε άλλες "τρύπες", υπάρχει ένα "μαξιλάρι" τουλάχιστο 400 εκατ. ευρώ που μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει. Το μαξιλάρι αυτό προκύπτει από:

· Τα 139 εκατ. ευρώ της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο και

· Τα 300 εκατ. ευρώ του ΥΠΟΙΚ που έχει προβλέψει το Προσχέδιο για "Παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πηγή μερικής χρηματοδότησης για το επίδομα αλληλεγγύης.

Μόνο που πέρα από το επίδομα αλληλεγγύης υπάρχει και το θέμα των ειδικών μισθολογίων, της απόδοσης των φόρων, των αμυντικών δαπανών, της επίπτωσης του 2015 και της "τρύπας" στα ταμεία. Και έτσι τα "μαξιλάρια" πρέπει να φανεί αν θα κριθούν επαρκή….


της Δήμητρας Καδδά
capital.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια