Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Επιτελών το καθήκον μου» - Αποσπάσματα από το βιβλίο τού Χρ.Σαρτζετάκη - Τί γράφει για τη δολοφονία Λαμπράκη

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης διατέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πενταετία 1985-1990. Η πρόταση προς το πρόσωπό του από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου αποτέλεσε μεγάλη
έκπληξη και τακτικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής εις βάρος της Ν.Δ. και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα προτεινόταν να συνεχίσει τη θητεία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Τελικά όμως ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν η απρόσμενη επιλογή. Ανώτατος δικαστικός, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τη φράση του «είμαστε έθνος ανάδελφον», αλλά και ως ο ανακριτής που χειρίστηκε υποδειγματικά και με θάρρος την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, παρά τις πολιτικές και δικαστικές πιέσεις που δέχτηκε.
Τριάντα τρία χρόνια μετά, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ανοίγει ο ίδιος τον φάκελο της ανάκρισης, μέσα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου» (εκδόσεις Κέρκυρα και Νομική Βιβλιοθήκη), αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Πρόκειται για δίτομο έργο αναφερόμενο αφ’ ενός στο δικαστικό σκέλος και αφ’ ετέρου στον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο και σε όσα γεγονότα επακολούθησαν.

Χρέος προς τον ελληνικό λαό

«Το παρόν βιβλίο εγράφη εις εκπλήρωσιν χρέους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος και πρέπει να γνωρίζει την αλήθειαν», γράφει ο συγγραφέας, προλογίζοντας την έκδοση που αφηγείται την ανακριτική διερεύνηση του ειδεχθούς εγκλήματος «της εκ πολιτικής αφετηρίας δολοφονίας του βουλευτού της Αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη εις την Θεσσαλονίκην την 22αν Μαΐου 1963».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη, το έγκλημα διεπράχθη «επί παρουσία 180 ανδρών της αστυνομικής δύναμης Θεσσαλονίκης και επί πλέον των ηγητόρων αυτής». «Απεδόθη εις παρακρατικώς δρώσας, υπό την ανοχήν των αρχών αλλά τοιαύτη εκτίμησις αποκλίνει αισθητώς της αληθείας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η ιστόρησις της υποθέσεως δεν θα είχε ενδιαφέρον εάν δεν απεικόνιζε μίαν ολόκληρον εποχήν, τραγικήν πτυχήν της οποίας απετέλεσε η δολοφονία Λαμπράκη. Εποχήν παγκοσμίου διαπάλης μεταξύ των δυνάμεων του ανθρωπισμού και της απανθρωπίας, την ελληνικήν ακριβώς όψιν της οποίας εβίωνε τότε εις διαστάσεις τραγωδίας ολόκληρος ο ελληνικός λαός», επισημαίνει στη συνέχεια.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υποστηρίζει ότι η μέριμνα της έκθεσης της αλήθειας αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της συγγραφικής του προσπάθειας και για τον ίδιο λόγο παραθέτει στο βιβλίο ντοκουμέντα και αυτολεξεί επίσημα έγγραφα.
Επίσης, τονίζει ότι ο ανακριτής είναι αποκλειστικώς υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος και εκείνος επετέλεσε «το καθήκον του και μόνον όταν με τη σύμφωνον γνώμην των εισαγγελέων πλημμελειοδικών, προέβη εις την προφυλάκισιν των ηγητόρων των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης, διά των οποίων το επίσημον Κράτος έδρασε κατά τη δολοφονία του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη παρακρατικώς».
Καταλήγοντας, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ανασυνθέσει την αληθή εικόνας μιας εποχής με βάση αυθεντικά στοιχεία «και όχι με εικασίας ή εκ των υστέρων κατασκευασμένας αληθοφανείας, διά να είναι εις θέσιν να εξηγήσει και τα ακολουθήσαντα μετά το εις το ακροατήριον του κακουργιοδικείου ναυάγιον:
»Δηλαδή, την ολοσχερή πλέον αποθράσυνσιν των δυνάμεων της ανωμαλίας, η οποία και οδήγησε εις την δικτατορίαν των επιόρκων αξιωματικών της 21ης Απριλίου 1967 και εις τα επακόλουθά της: κυρίως το μέγα έγκλημα εις βάρος της Κύπρου μας το 1974, την μεγαλυτέραν αυτήν μετά την μικρασιατική καταστροφήν συμφοράν του νεώτερου ελληνισμού».
*Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τρίτη στις 19.00 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα) με ομιλητές τους Θόδωρο Πάγκαλο, Νίκο Δένδια, Σπύρο Φλογαΐτη, Ηλία Νικολακόπουλο και Βασίλη Βασιλικό. Θα συντονίσει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια