Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιος καλλιεργεί ελπίδες για τα "ισοδύναμα" και τι λέει ο νόμος

Σύγχυση δημιουργήθηκε από την είδηση που διακινήθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, για το
τι ισχύει σχετικά με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Το Onalert.gr με υπευθυνότητα είχε από το πρωί ενημερώσει το κοινό του για την λήξη της προθεσμίας που προέβλεπε ο νόμος για να νομοθετηθούν ισοδύναμα και να μην ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών.

Η αλήθεια για τα ισοδύναμα που δεν νομοθετήθηκαν - Πόσα χάνουν τα στελέχη - ΠΙΝΑΚΕΣ

Το απίστευτο δημοσίευμα της ΠΟΕΣ το οποίο δεν έχει ημερομηνία για ευνόητους λόγους, φέρει τον τίτλο: "Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων - Η κυβέρνηση θα καταθέσει ισοδύναμα" και είναι αναπαραγωγή είδησης του ΑΠΕ από τις 22 Μαϊου 2016, τότε που ακόμα συζητείτο στην Βουλή η σχετική τροπολογία.

Η είδηση για να γίνει πιο πειστική, συνοδεύεται από βίντεο του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, να δηλώνει ότι με αυτή τη νομοτεχνική ρύθμιση "δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Η αλήθεια είναι ότι λίγες ημέρες μετά από αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Χουλαράκης έφερε στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση των ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην ισχύσει η τροπολογία για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2016, η οποία μόλις πέρασε.

Η τροπολογία 468/30 που κατέθεσε ο κ. Χουλιαράκης την 1η Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου και οκτώ ημέρες μετά τις δηλώσεις που η ΠΟΕΣ επικαλείται στη Βουλή, τροποποιεί τις διατάξεις του άρθρου 236 παρ. 2 του ν.4389/2016 και αναφέρει ότι δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιοριστούν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι την 30-09-2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή την 01-01-2017.

Μπορείτε να δείτε την δεύτερη τροπολογία Χουλιαράκη στην ιστοσελίδα της Βουλής, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Άγνωστο παραμένει, πώς είναι δυνατόν η ΠΟΕΣ, να μην έχει ενημερωθεί από τον Ιούνιο για την τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η οποία επηρεάζει τις ζωές του συνόλου των στρατιωτικών, αλλά κι ευρύτερα των Σωμάτων Ασφαλείας και όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

Αρκετοί έσπευσαν να υποστηρίξουν -κάτι το οποίο δεν ασπαζόμαστε- ότι η ΠΟΕΣ με αυτό τον τρόπο θέλησε να "θολώσει το τοπίο" για τα ισοδύναμα, καλλιεργώντας ελπίδες προς όφελος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες για το θέμα του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών, η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές:

Η μία είναι να νομοθετήσει εκ νέου παράταση. Τι θα ωφελούσε άραγε μια τέτοια παράταση; Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν να βρουν ισοδύναμα μονίμου χαρακτήρα για τέσσερις ολόκληρους μήνες. Αν πάρουν άλλους τρεις μήνες παράταση, θα μπορέσουν άραγε να τα βρουν;

Η δεύτερη και πιο πιθανή, είναι να νομοθετηθούν πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα νέα ειδικά μισθολόγια, οπότε και αυτομάτως το ψηφισθέν πάγωμα δεν θα μπορεί να ισχύει, γιατί θα αφορά προηγούμενα μισθολόγια. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητήσει τις περικοπές των 118 εκατομμυρίων μέσω των νέων ειδικών μισθολογίων.

Η επιλογή αυτή έχει επιπλέον μια ακόμα ισχυρή αιτία: θα απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση να τηρήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν δικαιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και ζητούν την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012.






της Ιωάννας Ηλιάδη
onalert.gr
.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια