Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε αναμένεται η έκδοση νέων συντάξεων;

Ενημέρωση: 18-10-2016
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων για διαγραφή μετά την 12-5-2016, καθώς και ότι δεν έχει εκδοθεί ούτε μία επίσημη ανακοίνωση εδώ και 5 μήνες,


γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό ενημέρωσης με προφορικές (ανεπίσημες) πληροφορίες που παραθέτουν συνάδελφοι στα σχόλια.
Παρακάτω είναι μερικά σημαντικά (αν και μερικές φορές αντικρουόμενα) σχόλια συναδέλφων:
http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-119/#comment-39540
http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-113/#comment-39020
http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-114/#comment-39611
http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-112/#comment-37766
http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-117/#comment-38828
ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
α. Πέρασαν 5 μήνες από την ψήφιση του νόμου και δεν εκδόθηκε καμία σύνταξη από το ΓΛΚ με διαγραφή μετά την 12-5-2016.
β. Για τις διαγραφές μετά την 12-5-2016 οι φάκελοι δεν χρεώνονται καν σε εισηγητή για επεξεργασία.
γ. Λόγω των πολλών ασαφειών του νόμου, δεν είναι δυνατή επί του παρόντος η έκδοση συντάξεων και θα χρειαστεί η έκδοση αρκετών διευκρινιστικών εγκυκλίων από το Υπουργείο Εργασίας.
δ. Μόλις πρόσφατα (τέλος Σεπτεμβρίου) ορίστηκε επιτροπή από διάφορους φορείς (ΙΚΑΓΛΚΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ κλπ) που θα εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους, η οποία όμως λογικά δεν πρέπει να έχει συνεδριάσει ακόμη.
ε. Από 1-1-2017 υπεύθυνος φορέας για την έκδοση συντάξεων είναι ο ΕΦΚΑ και όχι πλέον το ΓΛΚ.
στ. Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τον ακριβή καθορισμό της ημερομηνίας ισχύος του νόμου για τους στρατιωτικούς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτροπή έκδοσης εγκυκλίων συστάθηκε πρόσφατα, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη για τον ακριβή καθορισμό του τρόπου υπολογισμού συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό.
Οπότε εάν οι σχετικές εγκύκλιοι αργήσουν να εκδοθούν (πχ. το Δεκέμβριο), είναι πολύ πιθανό το ΓΛΚ να μην ξεκινήσει καν την έκδοση συντάξεων στο τέλος του έτους, αφού από 1-1-2017 μεταβιβάζεται η σχετική αρμοδιότητα στον ΕΦΚΑ.
Επίσης οποιαδήποτε καθυστέρηση στη στελέχωση και οργανωτική συγκρότηση του ΕΦΚΑ εννοείται ότι θα προκαλέσει αντίστοιχη καθυστέρηση στην έκδοση νέων συντάξεων.
Από την υπάρχουσα εμπειρία για την ταχύτητα οργάνωσης του ελληνικού δημοσίου, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι 31-12-2016 θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση του προσωπικού στον ΕΦΚΑ και η επίσημη ανάθεση καθηκόντων σε εισηγητές, τμηματάρχες, διευθυντές κλπ, ώστε από 1-1-2017 να αρχίσει η έκδοση συντάξεων.
Συνδυάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, προκύπτει ότι η αισιόδοξη εξέλιξη (αλλά όχι και η πιθανότερη!) είναι η έναρξη έκδοσης νέων συντάξεων τονΙανουάριο 2017, πάντα για διαγραφή μετά την 12-5-2016.
Το καλύτερο σενάριο σε περίπτωση που ο ΕΦΚΑ δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει την 1-1-2017, θα ήταν να μετατεθεί η έναρξη λειτουργίας του σε μεταγενέστερο χρόνο και να συνεχίσουν να εκδίδονται οι συντάξεις από τους προηγούμενες υπηρεσίες (ΓΛΚΙΚΑ κλπ) μέχρι να ετοιμαστεί ο νέος φορέας.
Αχ. Καρασαββίδης - enstoloi.net

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια