Τη Δευτέρα θα αρχίσει να εκκενώνεται η "ζούγκλα" του Καλαί

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στο Καλαί της Γαλλίας εκφράζουν την ανησυχία τους εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα εκκένωσης του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών. 


Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν  6.000 - 8.000 ανθρώπους που παραμένουν στον καταυλισμό σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα ή στο εξωτερικό στο πλαίσιο μιας «ανθρωπιστικής» επιχείρησης. Η εκκένωση του καταυλισμού αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. 

Η «ζούγκλα» του Καλαί, που δημιουργήθηκε το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, αποτελεί βασικό σημείο τριβής στο πλαίσιο της συζήτησης για τους πρόσφυγες, τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου. Το Καλαί η πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης που βρίσκεται πιο κοντά στις αγγλικές ακτές ήταν στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης και στη δεκαετία του 1990 με τον καταυλισμό Σανγκάτ, στον οποίο ζούσαν κυρίως οικογένειες από το Κόσοβο και ο οποίος έκλεισε το 2002. 

Το καλοκαίρι του 2013 τουλάχιστον 500 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί, μιας πόλης 75.000 κατοίκων, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία και να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονταν ήδη εκεί ή απλώς να βρουν μια δουλειά. Στα τέλη του 2014 ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 2.000. Στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες μόνοι τους με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες. 

Μπροστά σε αυτή την εισροή, που προκάλεσε δυσφορία στους κατοίκους της πόλης, οι αρχές άνοιξαν τον Ιανουάριο του 2015 ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας των προσφύγων, το οποίο πρόσφερε δωρεάν γεύματα. Πρόκειται για το πρώην υπαίθριο κέντρο Ζιλ-Φερί, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια από το κέντρο του Καλαί. 
Επειδή πολλές φορές οι πρόσφυγες δυσκολεύονταν να βρουν το κέντρο αυτό, άρχισαν να εγκαθίστανται στα περίχωρα, σε αυτό που ονόμασαν «νέα ζούγκλα», την οποία οι αρχές της πόλης ανέχθηκαν. 

Στις αρχές Ιουνίου ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, στις οποίες πήραν μέρος 200 με 300 άνθρωποι. Στον καταυλισμό η κατάσταση αρχίζει να είναι τεταμένη, προοίμιο ενός «καυτού» καλοκαιριού. Οι θάνατοι προσφύγων αυξάνονται στον δρόμο, αλλά και στο τούνελ κάτω από τη Μάγχη, όπου κάποιοι πρόσφυγες προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα τρένα. 

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και η τότε ομόλογός του της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετέβησαν στο Καλαί στις 20 Αυγούστου 2015 και έστειλαν ένα μήνυμα στους πρόσφυγες: «δεν περνάτε!».
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την ενίσχυση της ασφάλειας οι πρόσφυγες δεν μπορούν πλέον να περάσουν παράνομα στη Βρετανία και ο πληθυσμός τους διπλασιάζεται: Είναι ενδεικτικό πως τα μέσα Οκτωβρίου φτάνει τις 6.000. 

Στα τέλη του μήνα η δήμαρχος του Καλαί Νατασά Μπουσάρ ζήτησε μάταια την επέμβαση του στρατού. Η δικαιοσύνη από την πλευρά της, στην οποία απευθύνθηκαν οργανώσεις αρωγής, κάλεσε το γαλλικό κράτος να πραγματοποιήσει έργα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στη «ζούγκλα». Η νομαρχία, ανήσυχη για την κατάσταση, προχώρησε στις πρώτες μετακινήσεις προσφύγων σε κέντρα υποδοχής. Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε από το Καλαί την εκκένωση του καταυλισμού «πριν το τέλος του έτους», κάτι για το οποίο η δικαιοσύνη έδωσε την έγκρισή της στις 18 Οκτωβρίου. 

tanea.gr