Ο Άγιος Αρτέμιος, Χρόνια Πολλά στην ΕΛ.ΑΣ.

Αξιωματούχος του Βυζαντίου, που μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Ιουλιανού το 363 και αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Ο
αριστοκρατικής καταγωγής Αρτέμιος γεννήθηκε στην Αντιόχεια και τιμήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο με τα υψηλά αξιώματα του πατρικίου, του δούκα και του αυγουστάλιου της Αλεξανδρείας. Υπήρξε απηνής διώκτης των ειδωλολατρών της Αιγύπτου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους και την έκφραση παραπόνων προς τον ομοϊδεάτη τους αυτοκράτορα Ιουλιανό, τον επονομασθέντα Παραβάτη.

Ο Ιουλιανός διέταξε τη σύλληψη του Αρτεμίου και όταν αυτός κατήγγειλε τον αυτοκράτορα ότι επιδιώκει την επαναφορά τής ειδωλολατρίας στη χριστιανική Βυζαντινή αυτοκρατορία, έδωσε εντολή να τον βασανίσουν απάνθρωπα. Τον μαστίγωσαν αλύπητα και του έσπασαν τα κόκαλα με πέτρες. Τελικά, ο Ιουλιανός διέταξε να τον αποκεφαλίσουν για παραδειγματισμό.

Ο Άγιος Αρτέμιος αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία, παρότι ήταν αιρετικός (Αρειανιστής). Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Στον Άγιο αποδίδονται ιάσεις κήλης και συναφών παθήσεων, καθώς και 45 θαύματα.

Ο Άγιος Αρτέμιος είναι προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας (παλαιότερα της Αστυνομίας Πόλεων) και πολιούχος της Μυκόνου.
Απολυτίκιο Αγίου Αρτεμίου

    Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος,
    αθλητικής αγλαΐας ώφθης σοφέ κοινωνός,
    προς αγώνας ανδρικούς παραταξάμενος
    όθεν ως λύχνος φωταυγής,
    των θαυμάτων τας βολάς,
    εκλάμπεις τη οικουμένη,
    Αρτέμιε Αθλοφόρε,
    προς σωτηρίαν των ψυχών ημών.


sansimera.gr


«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ»

Γιορτάζεται την 20η Οκτωβρίου μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

Εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την «Ημέρα της Αστυνομίας», που γιορτάζεται την 20 Οκτωβρίου, μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Επίσημες δοξολογίες και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις έδρες όλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας.

Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν με την κεντρική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, την 19:30 ώρα της 20 Οκτωβρίου, με την παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν μετάλλια ανδραγαθίας σε επτά αστυνομικούς για έξοχες πράξεις.

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αρτεμίου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, από σήμερα έως και την 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την τράπεζα αίματος του Σώματος.

Σημειώνεται ότι η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσπίστηκε από την Πολιτεία ως αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς το κοινωνικό σύνολο.  .