Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η τριμερής του Καϊρου και οι μυστικές συναντήσεις για την ΑΟΖ - Με Σίσι, Αναστασιάδη συναντάται ο Τσίπρας

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ήταν το αντικείμενο της μυστικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου μεταξύ υψηλόβαθμων διπλωματών των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αιγύπτου
Μυστική συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων και υψηλόβαθμων διπλωματών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου με θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η συνάντηση ωστόσο, παρά τη σειρά διαρροών που κατεγράφησαν τις τελευταίες εβδομάδες στον αιγυπτιακό Τύπο, δεν είχε θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών παραμένει. Το Κάιρο εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά απρόθυμο να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα χειροτέρευε έτι περαιτέρω τις σχέσεις του με την Άγκυρα.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να αναμένεται κάποια επαναστατική ανακοίνωση ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδος - Κύπρου την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο Κάιρο. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με τον αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν οι Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, Θοδωρής Δρίτσας, Έλενα Κουντουρά, Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρης Μάρδας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι παράγοντες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα επιθυμούσαν διακαώς μία επιτυχία στο μέτωπο των θαλασσίων ζωνών. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό δια γυμνού οφθαλμού ότι οι πιθανότητες να επιτευχθούν κάποιες συμφωνίες επί των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και την Ιταλία έχουν μειωθεί δραματικά.

Σε σχέση με την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009, απόσταση μεγάλη χωρίζει τις απόψεις Αθήνας - Τιράνων, με την αλβανική πλευρά να ταλαντεύεται μεταξύ επαναδιαπραγμάτευσης και προσφυγής στη διαιτησία. Ήδη, στο παρασκήνιο αναζητούνται εναλλακτικές λύσης απεμπλοκής ή έστω περιορισμού του προβλήματος.

Η δε υπόθεση της υπογραφής συμφωνίας με την Ιταλία δείχνει να απομακρύνεται, καθώς ο κ. Κοτζιάς καθυστέρησε (λόγω των αντικρουόμενων εισηγήσεων των πολλών συμβούλων του) με αποτέλεσμα η Ρώμη να… κρύβεται πλέον πίσω από τις διαφωνίες της με το Παρίσι σε σχέση με τη μεταξύ τους συμφωνία για να κωλυσιεργεί.

Με την Αίγυπτο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα δημοσιεύματα περί πιθανής ταχείας διαπραγμάτευσης Αθηνών - Καϊρου για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «Al-Shorouk». Ακολούθησε, στις αρχές Οκτωβρίου, δεύτερο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Al-Ahram». Ωστόσο, επρόκειτο για υπερβολές ή απλώς για κατευθυνόμενες διαρροές.

Είναι γνωστό στους έλληνες διπλωμάτες που επί χρόνια παρακολουθούν τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ότι οι αντιστάσεις στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών είναι ισχυρότατες στην υπογραφή μίας συμφωνίας με την Αθήνα η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση με την Άγκυρα. Το σύμπλεγμα του Καστελορίζου περιπλέκει την οριοθέτηση και η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει το Κάιρο το ζήτημα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν δέχεται ούτε να υπογράψει ένα Μνημόνιο με την Αθήνα για να αναγνωρίζει την οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή.

Ο αιγύπτιος Πρόεδρος εξακολουθεί να έχει κακές και ψυχρές σχέσεις με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και τούτο παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να γεφυρώσει το χάσμα. Δεν αποκλείεται ορισμένοι στο Κάιρο να επιθυμούσαν μία ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να τη δεχθεί και θα την αμφισβητήσει ευθέως. Ψύχραιμοι παρατηρητές έχουν παρέμβει ώστε η Αθήνα να μην πέσει στην παγίδα και να μη βιαστεί για μία συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν χρειάζεται καν. Η επιφυλακτικότητα του Καϊρου έναντι της Τουρκίας μοιάζει προς το παρόν αρκετή…   

Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα στο θέμα του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει επιταχυνθεί. Λαμβάνουν χώρα γεγονότα που δοκιμάζουν τις τριμερείς συνεργασίες Αθήνας - Λευκωσίας - Καϊρου και Αθήνας - Λευκωσίας - Ιερουσαλήμ.  Και όλα αυτά ενώ τα βλέμματα πολλών είναι επικεντρωμένα στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού που θα απελευθέρωνε άλλες δυναμικές στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.

Στην πλέον ενδιαφέρουσα από τις διενεργούμενες κινήσεις, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου με τον τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μεταξύ των δύο χωρών μετά την αποκατάσταση των σχέσεών τους πριν από λίγες εβδομάδες. Στην ανακοίνωση της συνάντησης αναφέρεται ότι το βασικό θέμα θα είναι η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία.

 
 
 
Άγγελος Αθανασόπουλος
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια