Εξετάσεις αρχιφυλάκων δύο ταχυτήτων, Καταγγελία αστυνομικού

Παραθέτουμε επιστολή αναγνώστη στο bloko.gr για το καθεστώς των εξετάσεων.

Καλημέρα σας. Είμαι αστυνομικός στον βαθμό του αστυφύλακα ο οποίος φέτος μετά από 8 χρόνια υπηρεσίας αποφάσισα να δώσω στις εξετάσεις αρχιφυλάκων. Τόσα χρόνια δεν το έπαιρνα απόφαση γιατί το θεωρούσα, όπως και είναι, μία διαδικασία παντελώς άδικη και μη κατανοητή από την μεριά μου. Προφανώς και δεν είναι κάτι που έμαθα τώρα, ούτε και ξύπνησα ένα πρωί και είπα να ασχοληθώ με αυτό. Είμαι προσωπικά στο ίδιο Α.Τ. από την αρχή της υπηρεσιακής  μου καριέρας, κάνω υπηρεσία αξιωματικού υπηρεσίας και θεωρώ ότι πλέον γνωρίζω αρκετά ώστε να μπορώ να σταθώ άνετα σε μία τέτοια θέση ευθύνης.

   Ας προχωρήσουμε παρακάτω γυρνώντας στο κεντρικό θέμα. Οι εξετάσεις γίνονται στα εξής μαθήματα: Έκθεση Ιδεών, Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Ποινικό), Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο (Δικονομία) και Αστυνομικό Δίκαιο. Επίσης και, εδώ είναι το τρελό της υπόθεσης, εξεταζόμαστε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ σε όσες από τις εξής ξένες γλώσσες που εμείς επιθυμούμε: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική. Διαβάζοντας λοιπόν την προκήρυξη της 30/05/2016 είδα και πάλι ότι ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών έχεις ώς εξής:
Απαραιτήτως στην Έκθεση Ιδεών πρέπει να γράψεις τουλάχιστον 30/60 (βάση) για να μην κοπείς.
Στο σύνολο των άλλων τριών μαθημάτων (Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο και Αστυνομικό Δίκαιο) πρέπει επίσης να γράψεις έναν μέσο όρο της τάξεως του 30/60.
(έγραψα τις βαθμολογίες σε ποσοστό τοις 60 γιατί βαθμολογούν  τρία άτομα ο καθένας με άριστα το 20 και κρατάμε το άθροισμα των τριών. Είναι σε αναλογία 10/20).

    Σε αυτή την περίπτωση θεωρείσαι επιτυχών.
    Πάμε τώρα στο αγκάθι των ξένων γλωσσών... Εκεί λοιπόν όποιος επιλέξει κάποια ξένη γλώσσα πρέπει να γράψει πάνω από 30/60 (ή 10/20) πιο απλά ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν το γραπτό του. Αν λοιπόν κάποιος πάρει κάτω από την βάση π.χ. 27/60 (ή 9/20) τότε το γραπτό του απλά δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, σαν να μην το επέλεξε ποτέ ρε παιδί μου, σαν να μην το δήλωσε για εξέταση. Αν όμως κάποιος γράψει 60/60 (συνολική βαθμολογία τριών βαθμολογητών) σε μία ξένη γλώσσα, τότε ο βαθμός των 30/60 (ό,τι έγραψε πάνω από την βάση) προστίθεται στο σύνολο των τεσσάρων βασικών μαθημάτων χωρίς όμως να βγαίνει ο μ.ο. διαιρόντας δια του 5, δηλαδή 4 βασικά μαθήματα συν ένα μάθημα ξένης γλώσσας, αλλά δια του 4 που είναι ο αριθμός των βασικών μαθημάτων. Με λίγα λόγια όταν εγώ έχω γράψει κατά σειρά στα 4 μαθήματα 45/60, 45/60, 45/60, 45/60  βγάζω έναν μ.ο. 180/240 ή 45/60 (ή 15/20 για ευκολία αναλογίας). Εάν λοιπόν κάποιος γράψει ένα σύνολο στα 4 βασικά μαθήματα 30/60, 30/60, 30/60 και 30/60 βγάζει μ.ο. 120/240 ή 30/60 (ή 10/20)... Μεγάλη διαφορά από τον άλλον ε; Αν λοιπόν ο δεύτερος δηλώσει και δυό ξένες γλώσσες στις οποίες θα γράψει 60/60 και 60/60 (ή 20/20 και 20/20) ο βαθμός που έχει γράψει πάνω από τη βάση μπαίνει στο σύνολο δηλαδή εδώ, 30/60 από τη μία γλώσσα και 30/60 από την άλλη μπαίνουν στο σύνολό των βαθμών (άρα έχει 60 κερσισμένες μονάδες). Τελικά λοιπόν η βαθμολογία του βγαίνει ώς εξής: 120/240 από τα τέσσερα βασικά μαθήματα και στον διαιρετέο του κλάσματος προστίθενται οι 60 μονάδες από τις ξένες γλώσσες. Άρα ο τελικός του βαθμός έχει ώς εξής: 120+60 /240 = 180/240 ή αλλιώς 45/60 ή για απλούστευση 15/20. Δηλαδή ίδια βαθμολογία με αυτόν που έγραψε καλά και ίσως τελικά ο πρώτος δεν γίνει και αρχιφύλακας αν πχ ο δεύτερος σε ένα μάθημα έχει 31/60 αντί για 30/60.

   Και διερωτώμαι εγώ, για ποιόν λόγο να μην μετριούνται οι ξένες γλώσσες όπως και τα λοιπά μαθήματα αλλά αντιμετωπίζονται σαν κάτι έξτρα; Να δίνει όποιος θέλει ξένη γλώσσα, ορθώς να βοηθηθεί από αυτή του τη γνώση. Αλλά να βοηθηθεί,όχι να βγάζει και καλή σειρά.Δηλαδή εγώ που δεν είχα τη δυνατότητα εκμάθησης ξένης γλώσσας και έχω διαβάσει για 18 πχ είμαι λιγότερο έξυπνος από αυτόν που διάβασε ίσα για να πιάσει βάση ή και καθόλου και στηρίζεται στις ξένες γλώσσες;  Ή αν θέλουν να βαθμολογούν όπως τώρα ας βάλουν εξετάσεις κάποιου επιπέδου στην ξένη γλώσσα και όχι την γελοιότητα που βάζουν τώρα. Αυτά από έναν αστυνομικό που έχει διαβάσει τέσσερις μήνες και θα δώσει 3 ξένες γλώσσες στις οποίες κατά 99% θα πάρει το απόλυτο των βαθμών. Εγώ δηλαδή θα εξεταστώ με  άριστα το 20 και θα το ξεπεράσω κατά πολύ... Ίσως βγάλω μ.ο. και 25/20... Αστεία πράγματα... Απλά θέλω να είμαι δίκαιος με τους υπόλοιπους  συναδέλφους μου. Γιατί εγώ θα μπορούσα να είχα διαβάσει για την βάση και με τις ξένες γλώσσες θα γινόμουν αρχιφύλακας, τρώγοντας την θέση άλλου.
    Ας πάρουν επιτέλους  απόφαση να αλλάξουν αυτή την αδικία γιατί κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί γεγονότα όπως ο πρώτος στη βαθμολογία να έχει γράψει στα τέσσερα βασικά μαθήματα πολύ χειρότερα ακόμα και από τον 400ο στη σειρά (πραγματικό περιστατικό) και να τον σώζουν οι 4 ξένες γλώσσες που είναι extra bonus... Σας ευχαριστώ.
.