Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο ΣτΕ προσφεύγουν τρία μέλη του ΑΣΕΠ που παύθηκαν πρόωρα

Τρία πρώην μέλη του ΑΣΕΠ που παύτηκαν πριν από την λήξη της οκταετούς θητείας τους ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι 


αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες, αφενός έληξε πρόωρα η θητεία μελών του ΑΣΕΠ και αφετέρου διορίστηκαν νέα μέλη.

Οι παυθέντες, οι οποίοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, είναι ο τέως αρεοπαγίτης Γεώργιος Καπερώνης, ο τέως πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Κωνσταντίνος Σιδέρης και ο τέως καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Παπαδημητράκης.

Και οι τρεις υπηρέτησαν στο ΑΣΕΠ από 18.3.2011 έως 17.7.2016 όταν έληξε πρόωρα η θητεία τους, παρά το γεγονός ότι κανονικά η 8ετής θητεία τους έληγε 18.3.2019. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι για τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που διορίστηκαν δεν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο εισηγήσεις των Ενώσεων δικαστικών λειτουργών, της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των συγκλήτων των Πανεπιστημίων, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ και της ΑΔΕΔΥ.

Ακόμη, οι τρεις υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4339/2015 που προβλέπει την διακοπή της θητείας των μελών του ΑΣΕΠ είναι αντίθετος στις διατάξεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, καθώς η αντικατάσταση των μελών τους γίνεται «επιτρεπτώς μόνο αφού συμπληρωθεί το χρονικό όριο της θητείας τους». Παράλληλα, η αντικατάστασή τους είναι παράνομη γιατί στηρίχθηκε σε αντισυνταγματικό νόμο (νόμος 4339/2015).

Όμως, περά από όλα αυτά τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που διορίστηκαν δεν είναι πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» και με «επαγγελματική εμπειρία», όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά είναι απλοί διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω ανεξάρτητη αρχή (ΑΣΕΠ), σημειώνουν οι τρεις. Για τα νέα μέλη που διορίστηκαν στο ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τους τρεις παυθέντες, δεν τεκμαίρεται όπως απαιτεί ο συστατικός νόμος της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής (νόμος 2190/1994), ότι είναι πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» και με «επαγγελματική εμπειρία», καθώς ήταν μέχρι τώρα, απλοί διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν σε αυτό.

Όπως αναφέρουν οι τρεις, τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ είναι, μεταξύ των άλλων, τμηματάρχης του ΑΣΕΠ, μηχανολόγος μηχανικός χωρίς να αναφέρεται όμως το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε, πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου, κ.λπ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα έχει αναθέσει στο ΑΣΕΠ τις αρμοδιότητες ελέγχου των προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα.


protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια