Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όρος Μπέλες: Τελετή τιμής στον ήρωα έφεδρο λοχία Δημήτρη Ίτσιο ΦΩΤΟ

Τον λοχία Ίτσιο που έπεσε από τα πυρά των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941 τίμησαν σήμερα σε ειδική τελετή στο Μπέλες φορείς της περιοχής παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο υπουργός παρέστη στο τρισάγιο που έγινε στο φυλάκιο Π8 στην Ομορφοπλαγια του Μπελες προς τιμή του ήρωα Ίτσιου και των στρατιωτών του, 

Στην περιοχή του Μπέλες εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941. Από τα Ανω Πορόια κατάγονταν ο λοχίας Δημήτρης Ιτσιος επικεφαλής του Πολυβολείου Π8 που βρισκόταν στο Μπέλες. Το πολυβολείο είχε αναλάβει να καλύψει την οπισθοχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων. 

Ο Ιτσιος έκανε το καθήκον του καθηλώνοντας τους Γερμανούς μέχρι που τελείωσαν τα πυρομαχικά και μετά παραδόθηκε. Τότε ο Γερμανός αξιωματικός, επικεφαλής των επιτιθέμενων τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Αυτό ήταν το πρώτο έγκλημα πολέμου των ναζί στην Ελλάδα. Η προτομή του ηρωικού λοχία βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Ανω Πορόιων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην Ομορφοπλαγια και την κατάθεση στεφάνου, ακολούθησε επίδειξη με βολές Εθνοφυλάκων στο πεδίο βολής της Αμπέλας. 

Το Μπέλες βρίσκεται ακριβώς επάνω στην συνοριακή γραμμή που διαχωρίζει την επικράτεια της Ελλάδας από αυτήν της Βουλγαρίας.


onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια