Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανεπτυγμένες χώρες που ανθεί το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

To Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, η οποία συγκεντρώνει δεκάδες στοιχεία για την
οικονομική και θεσμική υγεία των κρατών.

AdTech Ad

Μια από τις υποκατηγορίες που χρησιμοποιούνται από το WEF είναι η επικράτηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο εκβιασμός, η βία, η κλοπή και οι υλικές ζημιές είναι παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας χώρας και περιγράφονται από το security index του Οργανισμού.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις χώρες του ΟΟΣΑ, στις οποίες ανθεί το οργανωμένο έγκλημα (σημειώνεται ότι όσο πιο χαμηλά βρίσκεται ένα έθνος στην παρακάτω κατάταξη, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα έχει με το οργανωμένο έγκλημα):

11. ΕΛΛΑΔΑ

 
Βαθμολογία διαφθοράς: 5.1
Σύμφωνα με το WEF, τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα της χώρας και η εγγύτητά της στην Ασία δημιουργεί ευκαιρίες για λαθρεμπόριο.

10. ΓΑΛΛΙΑ

 
Βαθμολογία διαφθοράς: 5.1
Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που υποφέρουν από οργανωμένα εγκλήματα σε σχέση με άλλα μεγάλα έθνη της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Γερμανία. Σημειώνεται ότι η μαφία της Κορσικής είχε κάποτε εμπλακεί στη διακίνηση ηρωίνης στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα τεράστιο διεθνές δίκτυο εμπορίας γνωστό διεθνώς και ως «το French Connection.”

9. ΙΣΡΑΗΛ

 
Βαθμολογία διαφθοράς: 5.1
Η μαφία εμφανίστηκε στο Ισραήλ από τη Ρωσία, κυρίως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Zeev Rosenstein και ο Itzhak Abergil εκδόθηκαν στις ΗΠΑ.

8. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Βαθμολογία διαφθοράς: 5.0
Το οργανωμένο έγκλημα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στη Γερμανία, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι οι συμμορίες στοχεύουν στις νέες εισροές των μεταναστών στη χώρα.


7. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Βαθμολογία διαφθοράς: 4.9
Στη Νότια Κορέα πρώτη στο οργανωμένο έγκλημα είναι η συμμορία Kkangpae, τα μέλη της οποίας έχουν τατουάζ προκειμένου να προσδιορίζουν την υπαγωγή τους, όπως συμβαίνει και με την Yakuza της Ιαπωνίας.



6. ΗΠΑ

Βαθμολογία διαφθοράς: 4.9
Παρά τον πλούτο που διαθέτουν, οι ΗΠΑ βρίσκονται περίπου στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης για το οργανωμένο έγκλημα και πιο συγκεκριμένα στην 70η θέση.



5. ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Βαθμολογία διαφθοράς: 4.9
Η Σλοβακία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης στην κατάταξη που υποφέρει από το οργανωμένο έγκλημα, ενώ βρίσκεται στην 74η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.


4. ΤΟΥΡΚΙΑ

Βαθμολογία διαφθοράς: 4.8
Η Τουρκία είναι γνωστή για τη διακίνηση των ναρκωτικών από την ανατολή, την οποία και εκμεταλλεύεται η τουρική μαφία. Σημειώνεται ότι το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα έχει παρουσία μέχρι και στο Λονδίνο, ενώ η χώρα βρίσκεται στην 77η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.


3. ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Βαθμολογία διαφθοράς: 4.6
Η Ουγγαρία γνώρισε μια απότομη αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν οι συμμορίες της χώρας προσπάθησαν να επωφεληθούν από την έλλειψη της τάξης και την ξαφνική εμφάνιση της μαζικής εμπορικής δραστηριότητας.


2. ΙΤΑΛΙΑ

Βαθμολογία διαφθοράς: 3.5
Η Ιταλία, η οποία θεωρείται ως «η αρχή της μαφίας», είναι μακράν η χώρα της ΕΕ που βρίσκεται στη χειρότερη θέση της κατάταξης και μάλιστα τη φετινή χρονιά βρέθηκε από την 138η στην 122η θέση παγκοσμίως.


1. ΜΕΞΙΚΟ

 

Βαθμολογία διαφθοράς: 2.6
Τα ισχυρά και βίαια καρτέλ της χώρας καθιστούν το Μεξικό μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου.




.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια