Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το κόστος του εγκλήματος και η οικονομία του εγκλήματος

Λίγο πριν από την είσοδο στη νέα χιλιετία το FBI εκτίμησε ότι το «έγκλημα στους δρόμους» στις ΗΠΑ έχει ετήσιο κόστος, περίπου 4 δισ. δολ. Την ίδια περίοδο το Multinational Monitor του
Ραλφ Νέιντερ υπολόγισε ότι το «έγκλημα των χαρτογιακάδων», γνωστό κι ως white-collar crime, κοστίζει στην οικονομία περί τα 200 δισ. δολ. ετησίως.

Η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων και η ατιμωρησία της παραβατικότητας στοιχίζουν ακριβά στον Αμερικανό φορολογούμενο. Το πλέγμα αδιαφάνειας στερεί νόμιμους πόρους από τον πολίτη, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται μισθοί και συντάξεις από την έλλειψη χρημάτων που ουσιαστικά κλέβονται από τους λαούς.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 70% των ανθρώπων της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ ζει με καθηλωμένα εισοδήματα την τελευταία 20ετία! Αλλά η συνοχή μιας κοινωνίας εδράζεται στην αίσθηση δικαίου, όπως και στη λειτουργία ισχυρών δημοκρατικών θεσμών και αρχών με σαφείς και διακριτούς ρόλους, που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, μέσω μιας διαδικασίας συνεχούς αλληλοελέγχου.

Πριν από έναν χρόνο -8 Οκτωβρίου 2015- ο τότε γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σε μια δημόσια ομιλία του, αποκάλυψε ότι το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 33 δισ. ευρώ! Συνόδευσε, μάλιστα, τα στοιχεία του με την επισήμανση ότι αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα μηδενίζαμε το χρέος της χώρας!

Είναι δε γνωστή η μελέτη του Brooking Institute για την Ελλάδα και η επισήμανσή της ότι με την καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί η χώρα να κερδίσει από 4% ως και 8% του ΑΕΠ της. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η διαπλοκή θάλλει στο έδαφος απονεκρωμένων θεσμών, κατάσταση που εκμεταλλεύονται ιδιοτελή συμφέροντα, προκειμένου να ιδιοποιηθούν πόρους που δεν τους ανήκουν, ζημιώνοντας το γενικό καλό.

Μόλις προχθές γνωστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα την περίοδο 2000-2015 πήρε 71,8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Ποσό μεγαλύτερο κατά 35% από της Πορτογαλίας, 250% της Ιρλανδίας και 320% της Ισπανίας!

Το ερώτημα είναι πού πήγαν αυτά τα λεφτά, όπως και τα πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως στους αγρότες… Ακούστηκε κάτι απ’ όλα αυτά στη συζήτηση, προχθές, στη Βουλή, πέρα από υβριστικές κορόνες συσπείρωσης οπαδών; Περιττή ερώτηση.

Εδώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σε μια απλή αναφορά στο ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τους εισαγγελείς Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος και την Οικονομική Αστυνομία... Ίσως, γιατί δεν θέλει να θυμάται το όνομα του τότε πρωθυπουργού.



ου Δ. Η. Χατζηδημητρίου
dhatz@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια