Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τελικά, δεν κατέρρευσε ο τουρισμός ;

Πριν λίγους μήνες μέσα στο κατακαλόκαιρο οι ειδήσεις παρουσίαζαν μια εικόνα καταστροφική για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Τα νούμερα έλεγαν τα δελτία των καναλιών αναμένονταν τραγικά, το
προσφυγικό, η τρομοκρατία, το Brexit και όλα τα δεινά του κόσμου έκανα τους τουρίστες να μην σκέπτονται καν την Ελλάδα, να την έχουν βγάλει από το νου τους. 
Τα ρεπορτάζ ήταν δραματικά, μιλούσαν για πτώση, καταστροφή, για υστέρηση αναμενόμενων εσόδων. Αρμαγεδδώνας σωστός. Ψυχοπλακώνεσαι. Λες μια ελπίδα είχαμε πάει και αυτή...
Το καλοκαίρι κυλά. Εσύ αρχίζεις και σχηματίζεις άλλη εντύπωση... 
Οι παραλίες ήταν γεμάτες ξένους. Στην Χαλκιδική, την Κρήτη, την Αθήνα, τα νησιά οι ξένοι είναι πιο πολλοί από τους Έλληνες. Στα εστιατόρια δεν βρίσκεις τραπέζι. Στα ενοικιαζόμενα Ιούλιο-Αύγουστο δεν υπήρχε δωμάτιο ούτε για δείγμα...
Φτάνει ο Σεπτέμβρης. Επιστρέφεις στην ρουτίνα της πόλης. Βλέπεις τα κρουαζιερόπλοια να "ξερνάνε" κόσμο δίχως σταματημό. Στο Κέντρο καθημερινά δεν πέφτει καρφίτσα από τους τουρίστες. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν το 100%. Προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται... Θυμάσαι τα ρεπορτάζ των καναλιών και απορείς...
Φτάνει ο Οκτώβρης. Ο τουρισμός κάνει ταμείο. Όλα τα επίσημα "χείλη" μας ενημερώνουν ότι η σεζόν θα "τραβήξει" ως το τέλος του Νοέμβρη!  
Η χρονιά θα κλείσει με περισσότερους από 27,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας! Η Ελλάδα ανεβαίνει στο top 5 των ευρωπαϊκών προορισμών !
Κινδυνεύεις να πάθεις σχιζοφρένεια... Πριν δυο-τρεις μήνες κατέρρεε το σύμπαν, σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων!
Αρχίζεις να αμφισβητείς πια όλη αυτή την υστερία. Προφανώς κάτι άλλο εξυπηρετεί όλη αυτή η μίρλα...
Κοιτάς πια παρακάτω. OK, το νούμερο το πιάσαμε και με το παραπάνω. Η αύξηση είναι θεαματική. Είμαστε 5οι στην Ευρώπη. Πως πάμε παρακάτω;
Ακούγοντας χθες στο ΣΚΑΙ την Υπουργό Τουρισμό, Έλενα Κουντουρά να μιλάει για νέες μορφές τουρισμού (θρησκευτικό, ιαματικό, χειμερινό), για τουρισμό όλο τον χρόνο, για συντονισμένες ενέργειες, να ευχαριστεί δημοσίως φορείς, δημάρχους, περιφερειάρχες, χωρίς να προτάσσει το εγώ της, πραγματικά με έκανε να αναθεωρήσω για πολλά πράγματα για την αποτελεσματικότητα αυτή της κυβέρνησης - αν και δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι η εργατικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει άλλους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης.
Πλέον το παιχνίδι πηγαίνει σε όλους εμάς, τους ιδιώτες. Πως θα εκμεταλλευτούμε αυτό το τεράστιο τουριστικό κύμα. 
Τσάρτερ ολόκληρα έρχονται για παράδειγμα καθημερινά από Ισραήλ, Τουρκία και Ρωσία για θρησκευτικό τουρισμό. Βυζαντινές εκκλησίες μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πανάρχαιες συναγωγές, αρχαίοι ναοί και πάμπολλα οθωμανικά μνημεία είναι διάσπαρτα σε όλη την χώρα.
Χειμερινοί προορισμοί, χωριά απίστευτης ομορφιάς που όμοια τους δεν βλέπεις στην Ευρώπη που μένουν έρμα και μόνα το χειμώνα. 
Λουτρά και φυσικά spa μοναδικά που δεν τα γνωρίζει κανείς πλην των Ελλήνων. 
Πρέπει να μπει ένα τέρμα στις εκατοντάδες διαφορετικές φωνές, που ο καθένας για τους δικούς του μικροπολιτικούς λόγους, έχει βαλθεί να φτιάξει την τουριστική ταυτότητα του τόπου του με καθαρά συμφεροντολογικά ή προσωπικά κριτήρια. Άπαντες έχουν άποψη, αλλά κανείς δεν θέλει να δουλέψει οργανωμένα για ένα κοινό σκοπό.
Τώρα λοιπόν που τέλειωσε το καλοκαίρι και τελικά σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν τα κανάλια όλα γύρω μας όχι μόνο δεν κατέρρευσαν, αντιθέτως κάναμε ιστορικό ρεκόρ και στο ελάχιστο κάποιοι κατάφεραν να βρουν μια δουλειά (για καθε 1 εκατ. αύξησης τουριστών τον χρόνο δημιουργούνται 50.000-70.000 νέες θέσεις εργασίας), ας δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. 
Ναι, ο τουρισμός είναι το μέλλον μας. Αλλά τώρα όσο ποτέ, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέο εθνικό σκοπό και όλοι όσοι θεωρούνται θεσμικοί εκπρόσωποί του πρέπει να αφήσουν τις σκοπιμότητες και να στοιχηθούν σε μία κοινή γραμμή μαζί με το Υπ.Τουρισμού και να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του τουρισμου. 

του Μιχάλη Βιδιά

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια