Άντολφ Άιχμαν: Ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος


Ο συνταγματάρχης των SS Άντολφ Άιχμαν ήταν ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη της ναζιστικής Γερμανίας. Φέρει ευθύνη για περίπου 6.000.000 θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 Ο δρόμος για να μπει στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Αυστρίας άνοιξε το 1932 και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Δύο χρόνια αργότερα έγινε ομαδάρχης των SS στο Νταχάου. Μετακόμισε στη συνέχεια στο τμήμα της Ασφάλειας που συγκέντρωνε πληροφορίες για τους Εβραίους. Το 1938 ως επικεφαλής του Γραφείου Μετανάστευσης Εβραίων στη Βιέννη εξαναγκάζει περίπου 15.000 άτομα να εγκαταλείψουν τη χώρα, παράλληλα χειρίζεται ανάλογες υποθέσεις και στην κατεχόμενη Πολωνία.

 Φτάνει στην Γκεστάπο και υλοποιεί το σχέδιο της Τελικής Λύσης, το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του οποίου 6.000.000 Εβραίοι σκοτώνονται στα στρατόπεδα εξολόθρευσης. Είχε προτείνει μάλιστα τη μεταφορά των Εβραίων στην υπό γαλλική κατοχή Μαδαγασκάρη την οποία θα κατακτούσε η Γερμανία.

 Έψαχνε επίσης τρόπους ώστε να θανατώνονται γρήγορα και μαζικά όλο και περισσότεροι Εβραίοι για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

 Όταν τελειώνει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος καταφέρνει να βρει τρόπο και μαζί με άλλους Ναζί φτάνει στην Αργεντινή. Με το όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ ανοίγει ένα καθαριστήριο και νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει ασφαλής τη ζωή του.

 Κατά τη διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης αποκαλύπτεται ο ρόλος του. Οι Ισραηλινοί . δημιουργούν το ειδικό σώμα των Εκδικητών που έχει ως στόχο τον εντοπισμό όσων ευθύνονται για τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στην Μοσάντ φτάνει η πληροφορία πως ο Άιχμαν βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες και τελικά τον εντοπίζουν. Η επιχείρηση δεν γνωστοποιήθηκε στις Αρχές της Αργεντινής και αφού τον απαγάγουν στη συνέχεια τον φυγαδεύουν ενώ η οικογένειά του τον αναζητά. Στις 23 Μαΐου 1960 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ανακοινώνει τη σύλληψη του Άιχμαν.

 Η δίκη συγκέντρωσε πάνω της όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με τον Άιχμαν να βρίσκεται κλεισμένος σε ένα αλεξίσφαιρο κλουβί. Το δικαστήριο τόν βρίσκει ένοχο και καταδικάζεται σε θάνατο δι απαγχονισμού. Οι αιτήσεις χάριτος απορρίπτονται και στις 31 Μαϊου 1962 εκτελείται.