Η Ειρήνη του Αριστοφάνη στο θέατρο Αυλαία (βίντεο & φωτογραφίες)


Η Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction, κατά τη διάρκεια της χειμερινής θεατρικής σεζόν, θα παρουσιάζει στο Θέατρο Αυλαία, το αρχαιοελληνικό αριστούργημα « Ειρήνη» του Αριστοφάνη.  Το έργο στην παιδική εκδοχή του,  με το πανανθρώπινο θέμα και μήνυμα,  περιόδευσε το καλοκαίρι του 2016 σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας ,καθώς επίσης και σε κέντρα φιλοξενείας προσφύγων,με στόχο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοινωνούς αυτού του μηνύματος, μεταφέροντας με ένα αντιπολεμικό καραβάνι  την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα λοιπόν που όπως φαίνεται η ιστορία ξαναγράφεται από πολεμαχαρείς ηγέτες και πολεμοκάπηλες κυβερνήσεις, θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά για   την Ειρήνη   και   τον   Πόλεμο.

 Η επιλογή της θεατρικής σκηνής έγινε  για να εκφραστεί την άρνηση στον ρατσισμό, στην απόγνωση, στον πόλεμο όπου   κι   αν   αυτός   συντελείται.  Η   διάθεση   για   διχασμό   και   αντιπαλότητα καλλιεργείται στην καθημερινότητα μας, γύρω μας, στη ζωή μας. Επωάζεται μέσα στις   κοινωνίες,   στα   σχολεία,   στον   εργασιακό   χώρο,   στον   στρατό,   στο   διαδίκτυο δημιουργώντας   κοινωνίες   δίχως   ευαισθησίες,   αντιστάσεις,   δίχως   κοινωνικό   και πολιτικό προβληματισμό. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση με πέντε   ηθοποιούς      μουσικούς,   που   απευθύνεται   σε   παιδιά   όλων   των ηλικιών.  Υπάρχει  ζωντανή  μουσική  που   παρουσιάζει   στοιχεία  και   ρυθμούς     της αρχαιοελληνικής   παράδοσης,   χρησιμοποιώντας   όργανα   όπως  νταούλι,   μικρά κρουστά, λύρα, βιολί,  μπουζούκι, συνδυάζοντας τα όμως με σύγχρονους ήχους σε πρωτότυπες μελωδίες.   Η διασκευή του έργου δραματουργικά και σκηνοθετικά είναι δομημένη έτσι  ώστε το κάθε παιδί να  μπορεί όχι μόνο να το παρακολουθεί ευχάριστα αλλά και να προσλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία του διαφορετικά την ουσία αυτού. Παράλληλα, η απόδοση του με ανεπτυγμένους  κώδικες σωματικού θεάτρου,   οι   χορογραφίες   και   η   συχνή   χρήση   μάσκας,   κούκλας   και μαριονέτας   δημιουργούν   μια   παράσταση   «γραμμένη»   στην   παγκόσμια γλώσσα των παιδιών.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Διασκευή Κειμένου - Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου

Μουσική Σύνθεση - Ενορχήστρωση: Αγγελική Κωστάκη

Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Σαρόγλου

Σκηνογραφικές κατασκευές: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Ερμηνευτές:   Σίσσυ   Δαμδούμη,   Βαγγέλης   Καλλίτσογλου,Κωνσταντίνος   Κάτσος,

Αγγελική Κωστάκη,Γιάννης Τσιακμάκης και Μάρι Χεκιμιάν

Για το κοινό: Κάθε Σάββατο απόγευμα στις 17:00. Τιμή εισιτηρίων 10€ & 8€

Για  τα σχολεία:  Καθημερινές  κατόπιν   συνεννόησης στο   τηλέφωνο   6979720605.

 Τιμή εισιτηρίου 6€

 

Στην «ΕΙΡΗΝΗ» ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας κωμικογράφος δε στέκεται στα δεινάκαι τις καταστροφές του πολέμου αλλά προβάλει τη λαχτάρα του ανθρώπου για μια καλύτερη   ζωή   και   αναδεικνύει   το   μεγαλείο   που   μπορεί   να   προσφέρει   μια ευτυχισμένη καθημερινή στιγμή αλλά και την αξία του οράματος για ένα δικαιότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Ο Αριστοφάνης καταφέρνει με όπλο του τη σάτιρα, βασικό συστατικό της κωμωδίας, να μιλήσει για τα πιο σοβαρά θέματα όπως την τιμωρία,  τον πόλεμο, τις συμμαχίες και την πολεμοκαπηλεία,  προσφέροντας όμως   στο θεατή  γέλιο, ευφορία,  αισιοδοξία και ελπίδα.

                    Τηλ. Επικοινωνίας:  6944 822 300, 6943 269 087