Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πέντε πράγματα που δεν ξέρουμε για τους αριστερόχειρες


Περίπου το 10% των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη υπολογίζεται ότι είναι αριστερόχειρες. Πολλές φορές ακούμε διάφορους μύθους για τα άτομα που γράφουν με το αριστερό – αν μη τι άλλο, στη χώρα μας μέχρι πρόσφατα ακούγαμε ακόμα και δεισιδαιμονίες. Ποιές είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα στους αριστερόχειρες και τους δεξιόχειρες;

1.Η διαφορά δεν είναι μόνο γενετική

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί, ακόμα δεν είναι απόλυτα σίγουροι τι ακριβώς κάνει μερικούς ανθρώπους αριστερόχειρες, φαίνεται πως η αιτία έχει να κάνει με τα γονίδια μόνο κατά 25%. Δεν βλέπουμε συχνά να συμβαίνει κληρονομικά και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε πανομοιότυπους δίδυμους.

2.Ο κίνδυνος για ορισμένες παθήσεις αυξάνεται

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δυσλεξίας, ορισμένων διαταραχών της διάθεσης, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον (ελαφρώς διαφορετικό) τρόπο με τον οποίο είναι «καλωδιωμένος» ο εγκέφαλος των αριστερόχειρων. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους περισσότερο, αλλά αυτό ισχύει περίπου για το 30%. Και ενώ μπορεί ο κίνδυνος για αυτές τις ασθένειες να είναι αυξημένος, την ίδια στιγμή είναι πολύ χαμηλότερος ο κίνδυνος για έλκη και αρθρίτιδα.

3.Ο κίνδυνος για ψύχωση είναι αυξημένος

Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει πως οι ασθενείς που πάσχουν από ψύχωση έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες. Πιστεύεται ότι σε αυτό παίζει σημαντικότερο ρόλο ο εγκέφαλος.

4.Ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί και τόσο διαφορετικά

Ακόμα και εκείνο το 30% που αναφέραμε, στο οποίο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου έχει «αναλάβει τα ηνία», δεν χρησιμοποιεί μόνο αυτό. Αυτός είναι ένας γενικότερος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Στην πραγματικότητα, άσχετα από το χέρι με το οποίο γράφουμε, δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες.

5.Η μητέρα μπορεί να βίωνε έντονο στρες κατά την εγκυμοσύνη

Μια βρετανική μελέτη ανακάλυψε πως οι εγκυμονούσες που βίωναν υψηλά επίπεδα στρες είχαν την τάση να αγγίζουν το πρόσωπό τους με το αριστερό τους χέρι, και αυτό μπορεί να είναι από τα πρώτα δείγματα ενός παιδιού που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι. Μια ακόμα μελέτη, στη Σουηδία, έδειξε πως οι γυναίκες που βίωναν στρες ή κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν αριστερόχειρα παιδιά.


Πηγή: iatronet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια