Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ερωτηματικά για δύο αποτυπώματα των «αντιεξουσιαστών της Σπάρτης»

Ο Μάριος Σεϊσίδης και πίσω του ο (μόλις διακρινόμενος) Κώστας Σακκάς κατά τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων μετά τη σύλληψή τους
Δύο ευρήματα που φαίνεται να «συνδέουν» με έμμεσο τρόπο τους δύο αντιεξουσιαστές Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη - είχαν συλληφθεί στις
αρχές Αυγούστου στη Σπάρτη - με καταλύματα ενόπλων στον Βόλο και στη Φθιώτιδα φέρεται να διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αποτυπώματα ή και δείγματα DNA σε μεταφερόμενα αντικείμενα ή και χρηστικά βιβλία που εντοπίστηκαν πριν από 13 μήνες στα κρησφύγετα ενόπλων στη Μαγνησία.

Αξιωματικοί των διωκτικών αρχών είναι ωστόσο ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε σχέση με την αξιοποίηση αυτών των «στοιχείων» και μιλούν για ορισμένες ενδείξεις που επιχειρείται να συνεκτιμηθούν με άλλα δεδομένα, με διαφορετική όμως «αναγωγή» για καθέναν από τους δύο συλληφθέντες στη λακωνική πρωτεύουσα. Από την άλλη πλευρά, νομικοί μιλούν για ευρήματα με περιορισμένη δικαστική αξία και τα οποία μπορεί να εξηγηθούν από την πορεία των δύο συγκεκριμένων ανθρώπων, τις συγγενικές σχέσεις τους και τις κοινωνικές επαφές τους.


Η «αξία» των στοιχείων

Ο Κ. Σακκάς και ο Μ. Σεϊσίδης είχαν συλληφθεί την Πέμπτη 4 Αυγούστου σε τροχονομικό έλεγχο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στον δρόμο Σπάρτης - Γυθείου. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι κυκλοφορούσαν με κλεμμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα, ενώ ο πολυσυζητημένος προορισμός τους - όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» και ανέφεραν οι ίδιοι αργότερα στη δίκη - ήταν ένα κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο. Στη δίκη στο Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι δύο αντιεξουσιαστές κατήγγειλαν κακοποίησή τους από τους αστυνομικούς, ενώ καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 32 και 33 μηνών.

Η μοναδική ποινική εκκρεμότητα που έχει ο Μ. Σεϊσίδης είναι αυτή για συμμετοχή στη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» που έδρασε την περίοδο 2002-2006. Συγκατηγορούμενοι ήταν ο αδελφός του Σίμος Σεϊσίδης, αλλά και ο συλληφθείς πριν από έναν χρόνο στη Μαγνησία Γρηγόρης Τσιρώνης, οι οποίοι ωστόσο στις δίκες που έγιναν τα τελευταία χρόνια αθωώθηκαν για αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που υπάρχουν για την αναφερόμενη συμμετοχή του Μ. Σεϊσίδη στη δράση των συγκεκριμένων ενόπλων είναι μικρότερης «δικαστικής αξίας» από άλλους συγκατηγορούμενούς του που έχουν ήδη αθωωθεί. Ο Κ. Σακκάς, που είχε εξαφανισθεί τον Φεβρουάριο του 2014 ύστερα από παραβίαση περιοριστικών όρων για τη συμμετοχή του στον «πυρήνα του Αγρινίου» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, έχει μόνο αυτή την ποινική εκκρεμότητα.


Από τα καταλύματα

Σημειώνεται ότι σε αλλεπάλληλες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν βρεθεί καταλύματα των ποινικών και αντιεξουσιαστών Γιώργου Πετρακάκου, Σπύρου Χριστοδούλου, Σπύρου Δραβίλα (έθεσε τέλος στη ζωή του στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης), Γρ. Τσιρώνη και άλλων στην πόλη του Βόλου, στον Αλμυρό Βόλου, στον Μώλο Φθιώτιδας αλλά και στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., το μεικτό αυτό σχήμα ποινικών και ανταρτών πόλης, όπου συμμετείχε περιστασιακά ο Νίκος Μαζιώτης, είχε προχωρήσει σε ληστείες σε τουλάχιστον δέκα τράπεζες στο Βελεστίνο, στα Μέθανα, στην Κλειτορία, στο Δίστομο, στην Αττική και αλλού. Από αστυνομικούς έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι αναρχικοί από αυτό το σύστημα ενόπλων συμμετέχουν στην οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), η οποία από τις αρχές του 2013 έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, στην πρεσβεία του Ισραήλ και προ μερικών μηνών στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Από τμήματα πλαστών πινακίδων, από σημειώσεις και άλλα στοιχεία στη γιάφκα των ίδιων ενόπλων στον Μαραθώνα αναδείχθηκε ότι μέλη του «ενοποιημένου» ενόπλου δικτύου συμμετείχαν στην απόπειρα απαγωγής του 36χρονου εφοπλιστή κ. Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013.


Η άλλη όψη

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υποστήριζαν ότι διέθεταν πληροφορίες για ενδεχόμενη συμμετοχή των Μ. Σεϊσίδη και Κ. Σακκά στην ίδια ομάδα ενόπλων. Τα ευρήματα του Βόλου μπορεί να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ομως υπάρχει και αντίλογος...

Οπως αναφέρουν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «τα αποτυπώματα ήταν σε μη σταθερά αντικείμενα, άρα κανείς μπορεί να εκτιμήσει ότι μεταφέρθηκαν στα καταλύματα των ενόπλων από τρίτα πρόσωπα που δεν είχαν ιδέα. Οσον αφορά τον Κ. Σακκά, πρέπει να συνυπολογισθεί ότι στο πανεπιστήμιο ήταν στενός φίλος άλλου αντιεξουσιαστή - έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε αιματηρή ληστεία - και του οποίου στενή συγγενής ήταν σύντροφος ενός εκ των "ληστών του Διστόμου" που έμεναν στον Βόλο. Ετσι μπορεί να δοθεί μία εξήγηση για το πώς αποτύπωμά του βρέθηκε σε φορητό αντικείμενο που ήταν στο σπίτι όπου διέμενε μία συγγενής του πρώην στενού φίλου του.

Οσον αφορά το αναφερόμενο εύρημα για τον Μ. Σεϊσίδη, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει η αιτιολόγηση σαν αυτή του Κ. Σακκά, μέσω συγγενικών, φιλικών επαφών κ.λπ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά, "επίσημα" δεδομένα, ο εν λόγω αναρχικός δεν είχε καμία συγγένεια ή φιλική σχέση με άτομα που ανήκαν στην ίδια ομάδα ενόπλων με έδρα στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα και στην Αττική. Μπορεί όμως να υπάρχει μία άλλου είδους εξήγηση που μπορεί να αγνοούμε. Ακόμη πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι μέχρι τώρα εντοπίστηκαν μόνο αυτά τα περιφερειακά μεμονωμένα ευρήματα και όχι περισσότερα που θα ενίσχυαν τις υποψίες μας».
Βασιλης Λαμπρόπουλος
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια