Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξάνονται οι «εισροές», οι συσκέψεις και τα «ευχολόγια»

Συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς αποτέλεσμα. Προβληματισμός στο Μαξίμου για την κατάσταση στα νησιά. Οι 8.000 πρόσφυγες που «χάθηκαν».
Με τον αριθμό των προσφύγων να φτάνει τις 60.000 στην επικράτεια εκ των οποίων οι 14.816 βρίσκονται στα νησιά που διαθέτουν χώρους φιλοξενίας μόνο για
τους μισούς (7.903), η κυβέρνηση παρατηρώντας ότι η κατάσταση φτάνει σε οριακά σημεία στο Αιγαίο, προσπαθεί να βρει λύσεις για την μεταφορά μεταναστών και την αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς όμως άμεσα αποτελέσματα.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντά το υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής είναι η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών να υποδεχτούν πρόσφυγες λόγω της απουσίας συντονισμού και ενημέρωσης καθώς και η έντονες αντιδράσεις των κοινωνιών στα νησιά του Αιγαίου που έχουν φτάσει στο όριο τους.
Την ίδια στιγμή που τα νησιά του Β. Αιγαίου αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παρουσία διπλάσιων προσφύγων από αυτούς που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 8.000 μετανάστες χάθηκαν και …αναζητούνται αφού δεν έχουν ενταχθεί στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας αλλά έχουν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην χώρα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο Καταυλισμός Καρά Τεπέ στη Λέσβο
Ο Καταυλισμός Καρά Τεπέ στη Λέσβο

Η σύσκεψη στο Μαξίμου και το ευχολόγιο

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και υπό την πίεση της εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε και Τουρκίας, το Μ. Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη για το Μεταναστευτικό την περασμένη Παρασκευή υπό την Προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη και την συμμετοχή Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Τόσκα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνας Καλογήρου, του Δημάρχου Λέσβου, κ. Σπύρου Γαληνού, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, κ. Νίκου Τρακέλη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας, κ. Βαγγέλη Βγιόλατζη, του Γενικού Συντονιστή του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Υπτγου Κωνσταντίνου Φλώρου και των Βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, κκ. Πάλλη, Αθανασίου, Τάσσου.
Η σύσκεψη κατέληξε σε ένα ευχολόγιο όπου σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η «συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας». Το σημαντικότερο.  πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η αντίσταση τοπικών κοινωνιών στην δημιουργία χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες λόγω έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και ενημέρωσης. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κινείται με …μυστικότητα στην αναζήτηση χώρων ανά την επικράτεια όπου συναντά ισχυρές αντιστάσεις από τις τοπικές κοινωνίες όταν γίνεται γνωστό το μέρος που θα μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας.
Ο καταυλισμός της Σούδας στη Χίο
Ο καταυλισμός της Σούδας στη Χίο

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιμάζεται να διαμορφώσει χώρους φιλοξενίας μέχρι και για 1.000 άτομα ή να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία και σπίτια για πρόσφυγες στην Θήβα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας, στο παλαιό νοσοκομείο του Αγρινίου, στην Πέτρα Ολύμπου στο παλαιό ψυχιατρείο, όπου θα χρησιμοποιηθούν τα δωμάτια της μονάδας, αλλά θα τοποθετηθούν και οικίσκοι, στην Λιβαδειά  όπου αναζητούνται σπίτια για ενοικίαση και δωμάτια ξενοδοχείων, στο Δίον Πιερίας, όπου οι υπάρχουσες θέσεις αναμένεται να επεκταθούν και στην  Κρήτη, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν σε διάφορες πόλεις της Μεγαλονήσου περίπου 2.000-3.000 πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων από το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να προχωρήσει στην μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα χωρίς την έγκριση της Ε.Ε. καθώς τα άτομα  που εμπίπτουν στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και είναι υποψήφια για επιστροφή, έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, κωλυσιεργώντας τη διαδικασία αφού καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων και μένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.





Νίκος Τσίτσας
thetoc.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια