Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα


Για «σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο, μεταξύ των οποίων «και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο», κάνει λόγο το τουρκικό
υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε σε απάντηση του αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με στόχο να διαψεύσει αναφορά του για «16 νησιά που επί της εποχής του (Ερντογάν) παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, εκδίδοντας μία ακόμη πιο απαράδεκτη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία.»

Με αφορμή την τοποθέτηση του ηγέτη του CHP, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζονται «αναληθείς» οι ισχυρισμοί, προσθέτει ωστόσο ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο.»

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ


«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» αναφέρει ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν.
»Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.»
Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, πυροδοτήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας συζήτηση για το καθεστώς του Αιγαίου. Η συζήτηση αυτή προκάλεσε τώρα και την τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο, μεταξύ άλλων, επαναφέρει και θέμα δήθεν "γκρίζων ζωνών". Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα.  Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτήν τη φορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απαντήσει στο τουρκικό με διαρροές "διπλωματικών πηγών" και "τουίτ"...».

«Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μια προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει» σχολίασε το Ποτάμι, συμπληρώνοντας: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα. Δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.»

«Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές. Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Η Ελλάδα ως ανεξάρτητη, κυρίαρχη και Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα στηρίζει την ακεραιότητά και τις διεθνείς της σχέσεις στις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες τηρεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πρέπει να κινείται με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα, διότι σπασμωδικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσαν να τραυματίσουν καίρια τα συμφέροντα μας» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Για «απαράδεκτη και ανιστόρητη» ανακοίνωση κάνει λόγο και η Ένωση Κεντρώων. Και συμπληρώνει:

«Η Τουρκία για πολλοστή φορά κάνει ότι δεν γνωρίζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ομιλεί για νησιά και νησίδες πέραν των 3 ν.μ. από τις ακτές της σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελεί τη συστατική πράξη γέννησης της σύγχρονης Τουρκίας.

»Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι, η διαλυμένη οθωμανική αυτοκρατορία ήταν στο πλευρό των ηττημένων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η σύγχρονη Τουρκία ο επιτήδειος ουδέτερος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

»Ο αναθεωρητισμός και τα νεοοθωμανικά όνειρα του Προέδρου Ερντογάν δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απομακρύνουν την Τουρκία από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε καμία περίπτωση από κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο όπως η Ελλάδα.

»Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης, ιδίως ενόψει της διακλαδικής άσκησης Παρμενίων που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.»

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια