Οπισθεν Παππά για τα κανάλια μετά από την παρέμβαση Βούτση - Ήθελε να ρίξει "μαύρο" μέσα σε 5 μέρες

Εντονο παρασκήνιο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική τροπολογία Παππά για "λουκέτο-εξπρές" εντός 5 ημερών στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, οδήγησε τελικά
στην αναδίπλωση του υπουργού Επικρατείας, μετά και από περέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 22.40 της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρηματολογούσε υπέρ της τροπολογίας Παππά με non paper, ενώ δύο αργότερα, στις 00.40 του Σαββάτου, ο υπουργός Επικρατείας δήλωνε πως μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής συμφωνήθηκε η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να συζητηθεί μετά την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ.

Η μεταμεσονύκτια δήλωση του Νίκου Παππά

«Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.
Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

Τι προηγήθηκε της αναδίπλωσης Παππά

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση δια του Νίκου Παππά είχε καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία σε διάστημα πέντε ημερών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της τροπολογίας ήταν τα εξής:
1) Πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που ορίζει ποια είναι τα νέα κανάλια, θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις προς τη Digea και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον αυτό συνεχίζει να εκπέμπει. Ως προς το ποινικό σκέλος προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά. Σε ότι αφορά τα διοικητικά πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάνουν μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ προβλέπονται και κατασχέσεις μηχανημάτων.
2) Προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.
3) Επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί ΕΣΡ περνά στη ΓΓ Ενημέρωσης σειρά αρμοδιοτήτων όπως η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.
Η τροπολογία Παππά βρίσκεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα ψηφιζόταν την Τρίτη.

 

Τι λέει non paper του Μεγάρου Μαξίμου για την επίμαχη τροπολογία (ώρα 22:40)

Η τροπολογία Παππά αποβλέπει:
Στην κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών.
Στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Περιλαμβάνει 6 σημεία:
Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος .  Ίσχυαν μόνο για τον πάροχο δικτύου. (Digea).  Τώρα επεκτείνονται και στον πάροχο περιεχομένου (κανάλι). Επίσης αυστηροποιούνται.
Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.5εκ. Κατάσχεση εξοπλισμού. (για το κανάλι)
Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (με πρόστιμο 3 εκ εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας. (Αυτό προφανώς ισχύει για τον πάροχο αφού το κανάλι δεν θα έχει ούτως ή άλλως άδεια. Θα ισχύσει μελλοντικά, εφ όσον θα υπάρξει και δεύτερος πάροχος)
Οι κυρώσεις θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.
Η εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένοι πρέπει να εκπέμψουν από την πρώτη στιγμή σε HD.Η τροπολογία δίνει μεταβατική περίοδο, ως εξής:
Οι αδειοδοτημένοι έχουν 6 μήνες προθεσμία να εκπέμψουν και σε σύστημα HD.
Κατόπιν έχoυν 2 χρόνια περιθώριο να εκπέμπουν και σε HD και σε SD. (Standard Definition)
Μετά την παρέλευση της διετίας, θα πρέπει να εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD.
Παράλληλα δίνεται διετής προθεσμία, μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.
3. Η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει.
Εδώ υπάρχει ερώτημα για το τι θα γίνει αν ένας σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια (οπότε η δαπάνη δεν εκπίπτει), αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει και νόμιμα σε ψηφιακή πλατφόρμα (nova, ote tv κλπ- οπότε η δαπάνη εκπίπτει). Ο Αλεξιάδης έχει φτιάξει έναν μηχανισμό ελέγχου, για το ποιο κομμάτι της δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη και ποιο σε αδειοδοτημένη εκπομπή.
Βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου (κατανομή προσωπικού ανά κλάδο, αριθμός απασχολούμενων, εγκαταστάσεις κλπ).
Η αρμοδιότητα αυτή (του να βεβαιώνει ποιος είναι σύννομος) ανήκει στο ΕΣΡ. Μεταβιβάζεται στην ΓΓΕ, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Περιορισμός της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών.
Ένας περιφερειακός σταθμός δικτυωμένος με πολλούς άλλους περιφερειακούς, μπορεί να λειτουργεί ντε φακτο ως σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η τροπολογία περιορίζει την δικτύωση ως εξής:
Κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να διασυνδέεται μόνο με έναν άλλον περιφερειακό σταθμό.
Η διασύνδεση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες ημερησίως.
Παράταση, για ένα τρίμηνο, της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.
Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να παρακάμψει τους ενδιάμεσους στην διαφήμιση (media shops). Δεν εφαρμόστηκε, καθώς η έναρξη ισχύος του έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει κάπου τώρα.
Ο λόγος που παρατείνεται τώρα για ένα τρίμηνο είναι ότι μέσα στο διάστημα αυτό, (έως τον Δεκέμβριο του 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. (Ένα ηλεκτρονικό «χρηματιστήριο», όπου ο καθενός, διαφανώς, θα αγοράζει και θα πουλάει διαφημιστικό χρόνο). Κρίνεται επομένως, περιττό, να αλλάξει τώρα το ισχύον καθεστώς, για να ξανααλλάξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

 

ΝΔ: Κορυφώνεται το πραξικόπημα

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», συμπληρώνει η Ν.Δ.

Λοβέρδος: Μια λέξη, φασισμός

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: «Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια» και υπογραμμίζει ότι «γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

thetoc.gr