Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΣΥΡΙΖΑ-Κίνηση 53+: «Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί προτιμάμε να πέσουμε»

Με πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς - κομματικούς και ενδοκυβερνητικούς - προς διευθέτηση ξεκινά το απόγευμα το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται η
κυβέρνηση και η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στο εσωκομματικό πεδίο, όπου οι πάλαι ποτέ συνιστώσες υπό την μορφή τάσεων πλέον, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους, αναμένται ότι θα καθορίσει τις εργασίες του συνεδρίου και τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από αυτό.

Εν όψει αυτών, οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν αναμένεται πως θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, η Πλατφόρμα 2010 των Δ. Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Ι. Μπαλάφα κλπ., φαίνεται ότι θα διεκδικήσει την ισχυροποίησή της εσωκομματικά - δεδομένου ότι εκεί έχει παίξει και το δικό του χαρτί ο Αλ. Τσίπρας - και ενδεχόμενος σε ένα νέο κυβρνητικό σχήμα. Αν και είναι ζητούμενο το ποια και πόσα στελέχη της είναι υπουργοποιήσιμα...

Οι 53+ και ο Ευκλ. Τσακαλώτος επίσης θα θελήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εσωκομματικά και εν συνεχεία να έχουν αυξημένη επιρροή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Χαρακτηριστικό πάντως της ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται εν όψει συνεδρίου είναι και το γεγονός ότι διάφοροι εσωκομματικοί παράγοντες εκφράζουν δημοσίως γνώμες και εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική ήταν η «παραίνεση» του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος προ ημερών σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «ανασχηματισμός μετά το συνέδριο» και ότι «χρειάζεται μία κυβέρνηση με ακόμη μεγαλύτερη συνοχή, αποτελεσματικότητα και με συμμετοχή ικανών και έντιμων προσώπων, πέραν εκείνων που ανήκουν στα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανθρώπους που να είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Την Τετάρτη εξάλλου, μία μόλις ημέρα πριν το συνέδριο ο Π. Σκουρλέτης σε συνέτευξή του (News247) αναφέρεται εκτενώς σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «εκείνο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκατασταθεί ο πολιτικός ρόλος του κόμματος, το ειδικό πολιτικό του βάρος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο που συγκροτούνται οι τάσεις, αλλά πάντοτε αυτή η συζήτηση, ξέρετε, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη συνολική λειτουργία του κόμματος. Όταν οι αποφάσεις θα παίρνονται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος τότε οι τάσεις δεν θα τις υποκαθιστούν και θα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό που ονομάζουμε εσωτερική δημοκρατία. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μαζικό, δημοκρατικό κόμμα, με διακριτό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση, με το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των πραγμάτων».

Φημολογία που διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες περί την Κουμουνδούρου έφερε τον κ. Σκουρλέτη ως ένα από τα πιθανά πρόσωπα για τη θέση του νέου γραμματέα της ΚΕ.

Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μεταξύ άλλων άμεσα και τις διαδικασίες για έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, όμως οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η πιο αιχμηρή τάση που είναι η Πρωτοβουλία των 53+ θέτει ένα βασικό ερώτημα που είναι: «πάση θυσία στην κυβέρνηση;».

Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε αυτό το ερώτημα πως «είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό».

Και συνεχίζει η τάση πως σκοπός είναι «να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά έκπληξη είναι πως η Πρωτοβουλία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά επισημαίνοντας με νόημα πως «εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Αυτή ακριβώς η φράση της κίνησης των 53+ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και εκείνο το να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια