Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ερευνάται διασύνδεση του 51χρονου Σύρου με τους καμικάζι του Ι.Κ.

Μέλος του δικτύου υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών που έδρασαν σε Παρίσι (Νοέμβριος 2015) και Βρυξέλλες (Μάρτιος 2016) φέρεται πως είναι ο 51 ετών Σύρος, που συνελήφθη την
Πέμπτη στα Χανιά. Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των Αρχών του Βελγίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, πλαστογραφία κ.ά. Η επιχείρηση σύλληψής του πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Δήμο Αποκόρωνα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Σύμφωνα με το σήμα που κοινοποιήθηκε στις ελληνικές διωκτικές αρχές, ο 51χρονος αποτελεί μέλος εγκληματικού δικτύου που διακινεί μετανάστες από τη Συρία, τη Λιβύη και όμορες χώρες, στην Ευρώπη μέσα σε βάρκες ή άλλα μέσα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στον οικισμό Ασπρουλιανός Αποκόρωνα αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, σκληροί δίσκοι κ.ά.), διάφορα έγγραφα, καθώς και 20.000 ευρώ σε μετρητά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 51χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες όχι για τρομοκρατική δράση, αλλά για διακίνηση μεταναστών (φέρεται μάλιστα να χρησιμοποιούσε το σπίτι του για τη φιλοξενία αλλοδαπών), πλαστογραφία και εμπορία παραποιημένων εγγράφων.

Σύμφωνα πάντως με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η σύλληψη του 51χρονου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των διωκτικών και ανακριτικών αρχών Γαλλίας, Βελγίου και Ελλάδας για την εξάρθρωση «πυρήνων» που παρείχαν «λογιστική» υποστήριξη στους καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς και του αεροδρομίου «Ζάβεντεμ» των Βρυξελλών. Καλά ενημερωμένες πηγές αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι η επιχείρηση συντονίστηκε από την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας Eurojust και το ειδικό γραφείο διεθνών δικαστικών συνδρομών, με προϊστάμενο τον ανακριτή Παναγιώτη Καρακωνσταντή. Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική συνάντηση στην έδρα της Eurojust στη Χάγη ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Ενδεικτικό της ευρείας κλίμακας των ερευνών είναι ότι ταυτόχρονα με την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι αστυνομικών σε σπίτια υπόπτων σε Βέλγιο και Γαλλία. Η ακριβής διασύνδεση του 51χρονου με τους καμικάζι του Ι.Κ. αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω έρευνας. Ωστόσο, έχουν προκύψει ενδείξεις ότι είχε υποστηρικτικό ρόλο στην τροφοδοσία τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τη διακίνησή τους από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη. Ο συλληφθείς ζει χρόνια στην Κρήτη και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

Γιάννης Σουλιώτης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια