Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προβλήματα ύπνου που εμφανίζονται μετά τα 50


Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε 7 με 8 ώρες ύπνου καθημερινά. Είναι όμως άλλο να το ακούτε και άλλο να το εφαρμόζετε, αφού με την ηλικία αλλάζουν και οι συνήθειες του ύπνου. Όταν ήμασταν μικροί, μπορούσαμε να κοιμηθούμε πιο εύκολα, αλλά δεν θέλαμε, ενώ τώρα που μεγαλώσουμε θέλουμε να κοιμηθούμε, αλλά δεν μπορούμε. Μεγάλη ειρωνεία.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου έχει καταλήξει ότι όσο κοντεύουμε τα 50 τόσο πιο πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουμε στον ύπνο. Η NSF (The Public Health and Safety Organization) αναφέρει ότι το 71% των ανθρώπων ηλικίας 55-66 ετών έχουν κάποιο πρόβλημα ύπνου, όπως οι αϋπνίες, ξυπνάνε κουρασμένοι και ροχαλίζουν. Δείτε μερικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται κοντά στα 50.

Αλλάζει η ώρα που ξυπνάτε

Αν πάτε χρόνια πίσω, όταν ήσασταν 19, και θυμηθείτε τις ώρες που πηγαίνατε για ύπνο, σίγουρα ήταν πολύ διαφορετικές από τις τωρινές. Ποιος νέος θέλει να ξεκουραστεί το μεσημέρι και να πάει το βράδυ νωρίς στο κρεβάτι; Όσο μεγαλώνουμε το εσωτερικό μας ρολόι αλλάζει και έτσι νιώθουμε κουρασμένοι πιο νωρίς το βράδυ και ξυπνάμε νωρίτερα το πρωί.

Ξυπνάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει όταν φτάνουμε στην ηλικία των 50: δεν μπορούμε να κάνουμε βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Συνήθως κοιμόμαστε ελαφρά και είναι εύκολο να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είτε ακούμε τους θορύβους που κάνει το σπίτι, είτε κάποιες φορές νιώθουμε μια μικρή δυσπεψία, ό,τι και να συμβαίνει ένα είναι σίγουρο: δεν κοιμόμαστε συνεχόμενα.

Ξυπνάτε για να πάτε στην τουαλέτα

Σύμφωνα με το NSF το 53% των ενηλίκων ηλικίας 50 με 55 σηκώνεται για να επισκεφτεί την τουαλέτα σχεδόν κάθε βράδυ. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και στον ελαφρύ ύπνο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Όποια και εάν είναι αιτία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ένα «ταξίδι» στην τουαλέτα καθιστά δύσκολο το να μας πάρει και πάλι ο ύπνος.

Νιώθετε εξάψεις

Η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο. Οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης δημιουργούν αφόρητες εξάψεις, καθιστώντας αδύνατο να αποκοιμηθείτε. Επίσης, εκτός από τις ορμόνες, αλλάζει και η διάθεση της γυναίκας, μια κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Μπορεί να ξεκινήσετε να ροχαλίζετε

Μπορεί μέχρι τώρα να καυχιόσασταν ότι δεν ροχαλίζετε, αλλά με το που πατήσατε τα 50 αρχίσατε το ροχαλητό. Αυτή η κατάσταση συνήθως είναι φυσιολογική, όμως μπορεί και να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως η υπνική άπνοια.

Είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Όσο πλησιάζουμε τα 50 αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουμε το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Αυτή η μυστηριώδης πάθηση χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου και πρόκειται για μια μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων των ποδιών, αλλά μερικές φορές και των χεριών. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν έχουν βρει απόλυτα την αιτία, εικάζουν ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να σχετίζεται με μια ουσία του εγκεφάλου τη ντοπαμίνη, η οποία μειώνεται με την ηλικία.


Πηγή: jenny.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια