Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οδοιπορικά Σ.Α και Ε.Δ : Αν εφαρμοστεί ο νόμος θα πάνε στα 40 ευρώ!

Νέα διάσταση στο θέμα των οδοιπορικών που έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων! Αν εφαρμοστεί ο νόμος και δεν γίνουν διάφορα άλλα τερτίπια, οι στρατιωτικοί θα δουν αύξηση στα οδοιπορικά τους, την οποία ήδη λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.


Το άρθρο 15 του νόμου 4336/2015, αναφέρεται στις δαπάνες μετακίνησης των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, τις οποίες κάποιοι με πονηρό σκοπό θεωρούν ότι είναι ξεχωριστές και επιχειρούν να παρεμποδίσουν την αύξηση για τους στρατιωτικούς.

Ο νόμος ορίζει κοινή αντιμετώπιση στις δυο αυτές κατηγορίες και προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος "ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Ναυτιλίας και Αιγαίου), εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος" του νόμου δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το ν 4336/2015
Μέχρι το διάστημα αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν είχε εκδοθεί. 

Το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το νόμο θα καθόριζε "το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωσης εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας"

Ωστόσο, επειδή ο νομοθέτης το είχε προβλέψει, το ενδεχόμενο καθυστέρησης, είχε προσθέσει μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας: "Στην περίπτωση μη έκδοσης του ως άνω προεδρικού διατάγματος, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου". 

Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πιθανό από την πλευρά του υπουργείου άμυνας να υπήρξε βούληση να ισχύουν τα νέα ποσά για τις αποζημιώσεις, καθώς από το ποσό των 29,35 ευρώ που παίρνουν οι στρατιωτικοί σήμερα, θα δουν αύξηση στα 40 ευρώ.
Ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος έμμεσων παροχών στους στρατιωτικούς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, ο οποίος επιθυμεί να παρέχει στο προσωπικό κάποια έξτρα, αλλά η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν το επιτρέπει. Εφαρμόζοντας τον νόμο, θα μπορέσει να προσφέρει έστω κάτι μικρό αλλά σημαντικό ειδικά στους χαμηλόβαθμούς. 

Μάλιστα στις αρχές του χρόνου είχε προκληθεί σύγχυση, καθώς αυξήθηκε η ημερήσια αποζημίωση στα 40 ευρώ τόσο για το στρατιωτικό όσο και για το πολιτικό προσωπικό. Λίγες ημέρς μετά όμως με έγγραφο της ΓΔΟΣΥ πήραν αυτή την αύξηση πίσω, λέγοντας ότι θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα το προεδρικό διάταγμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 

Ο χρόνος πέρασε χωρίς να έχει εκδοθεί το ΠΔ με αποτέλεσμα από την 1η Οκτωβρίου οι στρατιωτικοί να δικαιούνται ημερήσια αποζημίωση ύψους 40 ευρώ και όχι 29,35 που έπαιρναν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η λύση κατά κάποιον τρόπο αίρει την αδικία έναντι των στρατιωτικών, καθώς οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου παίρνουν ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2016 αποζημίωση μεγαλύτερης από τους στρατιωτικούς.

Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα, ελπίζουμε προς το συμφέρον των στρατιωτικών.

Ιωάννα Ηλιάδη - onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια