Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

3D εκτυπωτές και για την αντιμετώπιση της φαλάκρας!


Θύλακες τριχών που θα δημιουργούνται μέσα από μια διαδικασία, παρόμοια με την τρισδιάστατη εκτύπωση, θα μπορούσαν κάποια στιγμή στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών, υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα γνωστή εταιρεία καλλυντικών.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν θύλακες τριχών με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι εταιρείες καλλυντικών υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 ακόμα χρόνια έως ότου τελειοποιηθεί η τεχνική.

«Αν καταφέρουμε να βιο-εκτυπώσουμε ένα θύλακα τρίχας, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις γνώσεις μας τόσο στη βιολογία των μαλλιών όσο και στα μυστήρια που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη και την απώλειά τους», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Χοσέ Κοτόβιο, διευθυντής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας της εταιρείας.

Αρχικά οι θύλακες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δοκιμές νέων προϊόντων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η τριχόπτωση επηρεάζει ψυχολογικά πολλούς ανθρώπους και είναι οδυνηρή -εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε ορισμένα συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να την καταπολεμήσουν, κάτι τέτοιο θα ήταν επαναστατικό. Το επόμενο βήμα είναι η εμφύτευση. Αυτό θα ήταν το άγιο δισκοπότηρο».

Η τεχνική θα κάνει χρήση μιας διαδικασίας βιο-εκτύπωσης με λέιζερ. Ξεκινά με τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη που καθορίζει τα σημεία όπου τα ζωντανά κύτταρα και άλλα συστατικά ιστού θα πρέπει να τοποθετηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί η επιθυμητή βιολογική δομή.

Στη συνέχεια το αρχείο με τις πληροφορίες μετατρέπεται σε οδηγίες για τον εξοπλισμό του εκτυπωτή, με σκοπό το μηχάνημα να τοποθετήσει μικρά σταγονίδια τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί με «βιο-μελάνι». Περίπου 100.000 από αυτά τα μικροσταγονίδια μπορούν να δημιουργηθούν το δευτερόλεπτο.

Ο οργανικός ιστός που θα δημιουργηθεί θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να ωριμάσει πριν τα θυλάκια της τρίχας είναι έτοιμα να αναπτυχθούν.


Πηγή: nooz.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια