Παρατείνονται για 3 μήνες ακόμη οι συνοριακοί έλεγχοι στην Σένγκεν

Η Κομισιόν πρότεινε την Τρίτη την παράταση, για τρεις μήνες ακόμη, των συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν. Από τις 12 Μαΐου γίνονται έλεγχοι στα σύνορα στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη
Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η κατάσταση σταδιακά σταθεροποιείται, εκτιμά- όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, ότι δεν πληρούνται ακόμη απόλυτα οι όροι, ώστε να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία η ζώνη Σένγκεν.
«Εχουμε μια σαφή προτεραιότητα και δέσμευση: να διαφυλάξουμε τη ζώνη Σένγκεν και να αποκαταστήσουμε την ομαλή λειτουργία του αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στα εξωτερικά μας σύνορα», ανέφερε σχετικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας αναφορά στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για την καλύτερη αντιμετώπιση της μετανάστευσης, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος.
Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, σημαντικός αριθμός μεταναστών εξακολουθεί να παραμένει στην Ελλάδα καθώς και στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τις δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών από την Ελλάδα.
«Κατά συνέπεια, η άρση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα θα μπορούσε, στο παρόν στάδιο, να οδηγήσει σε αύξηση των δευτερογενών μετακινήσεων. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων παροχής ασύλου που υποβλήθηκαν το περασμένο έτος, σε συνδυασμό με τις αιτήσεις που εξακολουθούν να υποβάλλονται, ασκούν εξαιρετική πίεση στις εθνικές διοικήσεις και υπηρεσίες των πέντε χωρών Σένγκεν στις οποίες απευθύνεται η σύσταση», επισημαίνεται ακόμη.
Η Κομισιόν τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και να αποκατασταθεί η εφαρμογή όλων των υφιστάμενων κανόνων του Δουβλίνου, με την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας.

iefimerida.gr