Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τεράστια μπάλα μαλλιών αφαίρεσαν οι γιατροί από το στομάχι μίας 38χρονης


Μία 38χρονη γυναίκα από την Αριζόνα οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί της αφαίρεσαν μία τεράστια μπάλα μαλλιών από το στομάχι της!

Η γυναίκα είναι μία από τις λιγοστές πάσχουσες από το επονομαζόμενο σύνδρομο Ραπουνζέλ, κατά το οποίο ο ασθενής ξεριζώνει τα μαλλιά του (η συνήθεια αυτή λέγεται τριχοτιλλομανία) και τα τρώει (τριχοφαγία).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γυναίκα είχε φάει τόσο πολλά μαλλιά ώστε δημιουργήθηκε μία μάζα σαν πεπόνι στο στομάχι της, η οποία κατέστησε απαγορευτική την κατανάλωση τροφής και ροφημάτων.

Η γυναίκα είχε εκδηλώσει τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα ένα χρόνο πριν απευθυνθεί στους γιατρούς, όταν ξαφνικά άρχισε να κάνει εμέτους και παρουσίασε δυσκοιλιότητα.

Σιγά-σιγά το στομάχι της άρχισε να διογκώνεται και φαινόταν σαν να ήταν γεμάτο υγρά και αέρια, ενώ καθώς περνούσε ο καιρός η γυναίκα δυσκολευόταν ολοένα περισσότερο να φάει.

Όπως γράφουν οι γιατροί της στην επιθεώρηση «BMJ Case Reports», μέσα σε οκτώ μήνες έχασε 7 κιλά και στο τελικό στάδιο δεν μπορούσε να φάει τίποτα χωρίς να προκληθεί έμετος.

Οι γιατροί αρχικά της έκαναν μετάγγιση αίματος για να αντιμετωπίσουν την σοβαρή αναιμία που της είχε προκαλέσει η αφαγία και τελικά αποφάσισαν να κάνουν διερευνητική εγχείρηση στο στομάχι της.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι το όργανο είχε καταληφθεί από μία τεράστια μπάλα (το μέγεθός της ήταν 15Χ10 εκατοστά) από πυκνά μαλλιά, ενώ στο λεπτό έντερό της είχε δημιουργηθεί μία άλλη σαν πορτοκάλι (είχε μέγεθος 4Χ3 εκατοστά).

Οι γιατροί αφαίρεσαν τις δύο μπάλες και χορήγησαν στη γυναίκα ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε πρωτεΐνες για να τη βοηθήσουν να αναρρώσει πιο γρήγορα, ενώ την υποβάλλουν σε ψυχολογική θεραπεία για να τη βοηθήσουν να σπάσει το φαύλο κύκλο του συνδρόμου.

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ έχει διαγνωστεί έως σήμερα σε σχεδόν 90 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το 40% εκ των οποίων είχαν ηλικία κάτω των 10 ετών, όταν διαγνώστηκαν.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι συσσωρεύσεις των μαλλιών εντοπίστηκαν στο παχύ έντερο των ασθενών, ενώ στις περισσότερες επίσης χρειάσθηκε χειρουργική αφαίρεση.


Πηγή: ygeia.tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια