Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένας στους τρεις αμείβεται με μισθό 30% κάτω από τον κατώτατο

Πιο γρήγορα "τρέχει"  η αγορά εργασίας σε σχέση με τις συστάσεις οποιωνδήποτε ειδικών επί του Εργασιακού.

Και
αυτό γιατί την ίδια στιγμή που η διεθνής επιτροπή ειδικών προτείνει "υπο- κατώτατο" μισθό στον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας ο οποίος να αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (527 ευρώ μικτά), σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ εργάζονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης και πληρώνεται με… 403 ευρώ μικτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΙΚΑ (Φεβρουάριος 2016) πάνω από 527.000 μισθωτοί αμείβονται με 403 ευρώ μικτά το μήνα,  μιας και εργάζονται  με σύμβαση μερικής απασχόλησης  για 4 ή συνηθέστερα για έξι ώρες επί πέντε ημέρες, αντί να παίρνουν 586 ευρώ που παίρνουν όσοι εργάζονται για οκτώ ώρες επί πέντε μέρες (σ.σ. σύμβαση πλήρους απασχόλησης).

Σημειώνεται πως ο μισθός μερικής απασχόλησης για τους νέους έως 25 ετών είναι ακόμα χαμηλότερος μιας και ανέρχεται στο 50% των 511 ευρώ μικτά (σ.σ. ο "υποκατώτατος" μισθός των νέων έως 25 ετών είναι σήμερα κατά 10% χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό όσων είναι άνω των 25 ετών) ή αλλιώς στα 293 ευρώ μικτά για μερική απασχόληση τεσσάρων ωρών επί πέντε ημέρες

Αν η σύσταση των ειδικών για "υποκατώτατο" μισθό 527 ευρώ μικτά για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, τότε ο μισθός τόσο για πλήρη απασχόληση, όσο αντιστοίχως για μερική απασχόλησης για τους νέους άνω των 25 ετών θα υποστεί μία μείωση 10%. Και αυτό γιατί  σήμερα οι νέοι άνω των 25 ετών που με βάση το σημερινό θεσμικό πλαίσιο παίρνουν τον κανονικό κατώτατο μισθό, δηλαδή 586 ευρώ, ενώ αν περάσει η σύσταση των ειδικών θα λάβουν 527 ευρώ για πλήρη απασχόληση και 263 ευρώ (σ.σ. 50% των 527 ευρώ) για μερική απασχόληση 4 ωρών επί 5 μέρες αντί για 293 ευρώ που είναι σήμερα.

Κρίσιμα ορόσημα για το νέο Εργασιακό

Το μέτωπο του νέου Εργασιακού αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες να αναθερμανθεί. Και αυτό γιατί στις:
· 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ , κατά την οποία θα συζητηθεί και οι επικείμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα

· Στις 17 Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του Υπ. Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. "Βάση" της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της διεθνούς  επιτροπής ειδικών για το εργασιακό.

· Στις 20 Οκτωβρίου, ο Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει ότι θα παραστεί στην "εκδίκαση" της προσφυγής της ΓΣΕΕ στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα εργασιακά.

· Τέλη Οκτωβρίου–αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ, η οποία θα αποτελέσει "πρόκριμα" για τις αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων το οποίο θα συμπεριληφθεί στο νέο Εργασιακό.


Δημήτρης Κατσαγάνης
capital.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια