Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ψυχρολουσία στο ΥΠΟΙΚ: Μηδενίστηκε το πλεόνασμα του 2015

Με όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ να είναι ανοιχτά για την «επόμενη μέρα», ξεκινά σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση του
ελληνικού προγράμματος, με πρώτες στην ατζέντα τις εκκρεμότητες από την -ατέλειωτη- πρώτη αξιολόγηση.
Τα πρώτα δύο θέματα που θα εξεταστούν αφορούν το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) και το επίσης δύσκολο θέμα της σταδιακής απάλειψης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις και με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για θέματα Παιδείας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για θέματα διαφθοράς που συζητήθηκαν και στις συναντήσεις που είχαν γίνει με τους θεσμούς και τον Σεπτέμβριο.
Η πυκνότητα των συναντήσεων της πρώτης μέρας δείχνει τη διάθεση από ελληνικής πλευράς για γρήγορη αξιολόγηση, αν και αυτό θα κριθεί από το πόσο σύντομα θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά στις απαιτήσεις των θεσμών και όχι από το πόσες φορές θα συζητηθούν. Παρόντες από την πλευρά των θεσμών θα είναι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μάσιμο Ντρούντι, ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ Νικολό Τζιαμαριόλι, ενώ για σήμερα η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα παρίσταται διά αντιπροσώπου, αφού αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί.
Επί της ουσίας η πρώτη συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί εκκρεμότητα των 15 προαπαιτουμένων για τα οποία μας δόθηκε η δόση του 1,1 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο θα είναι η σύσταση της νέας εταιρίας, αφού μέχρι τώρα έγινε μόνο ο ορισμός των 11 ΔΕΚΟ, η διαχείριση των οποίων θα μεταφερθεί στη νέα εταιρία. Τώρα θα πρέπει να γίνει επίσημα η σύσταση της εταιρίας, που θα είναι η τέταρτη μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ που θα τεθεί κάτω από την ομπρέλα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Θα πρέπει δηλαδή να οριστούν διοικητικό συμβούλιο, έδρα και καταστατικό λειτουργίας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ανάλογα με την αποστολή που θα της ανατεθεί. Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί η λειτουργία του συνόλου του υπερταμείου με ζητούμενο το χρονοδιάγραμμα για τον ορισμό διοικητικού συμβουλίου και τη μετάβαση των τεσσάρων εταιριών στην ομπρέλα του υπερταμείου με ανάλογες τροποποιήσεις στους δικούς τους κανονισμούς λειτουργίας.



ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια