Την Τρίτη η παράδοση των λειψάνων 16 Ελλήνων πεσόντων του Νοράτλας


Την προσεχή Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, στις 9.30 π.μ., στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων, που επέβαιναν το

1974 στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας «Νίκη 4».

Στην επίσημη τελετή θα παραστεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Το «παρών» ενδέχεται να δώσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης. Προηγουμένως θα τελέσει τρισάγιο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.


Στην τελετή θα παραβρεθούν συγγενείς των πεσόντων καταδρομέων και μελών του πληρώματος του Νοράτλας «Νίκη 4».Ο κ. Αναστασιάδης θα απονείμει για τους 16 πεσόντες στους συγγενείς τους το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Την ίδια ημέρα τα λείψανα των ηρώων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130 για ταφή.

Σε δηλώσεις του, μετά την στρατιωτική παρέλαση για την 56η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «η εθνική ανεξαρτησία της Κύπρου γράφτηκε με αίμα ηρώων». «Αυτούς τους ήρωες τιμούμε πρώτα σήμερα. Εκείνους που έπεσαν για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας: «Η Κύπρος πλέον είναι ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος με δεδομένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όμως παραμένει σκλαβωμένη η μισή Κύπρος, και όσο παραμένει σκλαβωμένη, η μητέρα πατρίδα θα είναι εδώ προκειμένου να διασφαλίσει ότι η λύση που θα δοθεί, θα είναι μια λύση που προϋποθέτει την αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού «θα είναι η αποχώρηση των δυνάμεων και μη ύπαρξη κάθε είδους εγγυήσεων» και διαβεβαίωσε ότι «στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο».

Ο κ. Αναστασιάδης και ο Πάνος Καμμένος, οι οποίοι είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία, κατέθεσαν στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

πηγή: Ναυτεμπορική